Китай изпита електромагнитен снаряд - най-мощното корабно оръжие в света

Китай изпита най-мощната корабна артилерия. Американското разузнаване вярва, че оръжейната система ще влезе на въоръжение до 2025 г. Това информира CNBC, позовавайки се доклад на американското разузнаване.

Изпитанията са извършени по-рано този месец.

За първи път релсотронът (електромагнитно оръжие) на Китай е видян през 2011 г. Тестовете са започнали през 2014 г.

Между 2015 и 2017 г. оръжието е калибрирано да поразява на по-големи разстояния и да бъде по-смъртоносно. През декември 2017 г. оръжието успешно е поставено на кораб и са започнали изпитания в открито море, което не е правено от други държави. Очаква се Китай да завърши изпитанията до 2023 г.

Релсотронът използва електромагнитна енергия. Китай ще притежава способността да обстрелва цели на разстояние близо 200 километра и със скорост до 2,5 километра в секунда.

Руснаците, иранците и американците се опитват да разработват такива оръжия за целите на военноморските сили.

Електромагнитните боеприпаси струват между 25 000 и 50 000 долара. Макар че няма база за сравнение, тъй като са различни технологии, една американска ракета "Томахоук" струва 1,4 милиона долара.

На САЩ са необходими години да разработят релсотрон.

Релсотронът е от две релси и между тях метален снаряд без заряд, където свръхпроводници създават магнитно поле, което ускорява снаряда до хиперзвукови скорости. Поразяващата сила на оръжието идва от кинетичната енергия на снаряда.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини