8 храни, които да не ядете след изтичане на срока им

Срокът на годност на храните има за цел да ориентира потребителите до какъв момент е безопасно да консумират определени продукти, въпреки че някои храни могат преспокойно да се ядат и след изтичането на препоръчителния срок.

Но има и продукти, които в никакъв случай не трябва да слагате в устата си, ако срокът им е изтекъл. Опасно е за здравето и може да предизвика сериозни проблеми.

Яйца
Яйцата са храна, която може да издържи 2-3 седмици в сурово състояние, но при условие, че се съхранява правилно и черупката не е нарушена. В противен случай дори преди изтичане на срока на годност те могат да се окажат заплаха за здравето, тъй като крият риск от зараза с различни бактерии.

Меки сирена
Твърдите сирена са зрели повече време и се считат за по-траен хранителен продукт, докато меките пресни сирена са с по-кратък период на годност. Не ги консумирайте след неговото изтичане или ако усетите нетипична миризма, защото те са хранителна среда за размножаване на бактерии.

Сосове в буркан
Ако обичате да си похапвате горчица, майонеза, кетчуп или подобни на тях подправки и сосове в буркан, имайте предвид, че трябва много да внимавате със срока им на годност. На бурканите обикновено са описани сроковете преди и след отварянето на продукта. Ако сте го отворили срокът значително се скъсява и може да се окаже, че ядете сос с изтекъл срок, който да ви причини проблеми.

Картофена салата
Подобно на сосовете в буркан, картофените и яйчени салати са с кратък срок на годност, тъй като създават условия за развитие на микроорганизми, опасни за здравето.

Студено пресовани сокове
Плодовите и зеленчукови прясно изцедени сокове са пълни с витамини и минерали, но те трябва да се консумират скоро след изстискването им. В противен случай могат да причинят стомашно-чревни проблеми или бактериални инфекции, най-вече ако са купени от магазин за пресни сокове и са опаковани твърде отдавна.

Прясно месо
Охладеното месо трябва да се консумира задължително преди срока на годност. Дори препичането му не е достатъчно, за да ви предпази от потенциални зарази с размножилите се в него бактерии.

Кайма
По същия начин каймата като пресен месен продукт трябва непременно да се консумира в срок.

Деликатеси
Колбасите, особено пресните, също спадат в тази графа, тъй като са среда за развитие на микроорганизми. Бъдете особено внимателни с колбасите на щанда с нарязани деликатеси, тъй като там е много вероятно продуктите да са престояли прекалено дълго извън опаковката си при недобри условия.
 


Източник: az-jenata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини