8 храни, които да не ядете след изтичане на срока им

Срокът на годност на храните има за цел да ориентира потребителите до какъв момент е безопасно да консумират определени продукти, въпреки че някои храни могат преспокойно да се ядат и след изтичането на препоръчителния срок.

Но има и продукти, които в никакъв случай не трябва да слагате в устата си, ако срокът им е изтекъл. Опасно е за здравето и може да предизвика сериозни проблеми.

Яйца
Яйцата са храна, която може да издържи 2-3 седмици в сурово състояние, но при условие, че се съхранява правилно и черупката не е нарушена. В противен случай дори преди изтичане на срока на годност те могат да се окажат заплаха за здравето, тъй като крият риск от зараза с различни бактерии.

Меки сирена
Твърдите сирена са зрели повече време и се считат за по-траен хранителен продукт, докато меките пресни сирена са с по-кратък период на годност. Не ги консумирайте след неговото изтичане или ако усетите нетипична миризма, защото те са хранителна среда за размножаване на бактерии.

Сосове в буркан
Ако обичате да си похапвате горчица, майонеза, кетчуп или подобни на тях подправки и сосове в буркан, имайте предвид, че трябва много да внимавате със срока им на годност. На бурканите обикновено са описани сроковете преди и след отварянето на продукта. Ако сте го отворили срокът значително се скъсява и може да се окаже, че ядете сос с изтекъл срок, който да ви причини проблеми.

Картофена салата
Подобно на сосовете в буркан, картофените и яйчени салати са с кратък срок на годност, тъй като създават условия за развитие на микроорганизми, опасни за здравето.

Студено пресовани сокове
Плодовите и зеленчукови прясно изцедени сокове са пълни с витамини и минерали, но те трябва да се консумират скоро след изстискването им. В противен случай могат да причинят стомашно-чревни проблеми или бактериални инфекции, най-вече ако са купени от магазин за пресни сокове и са опаковани твърде отдавна.

Прясно месо
Охладеното месо трябва да се консумира задължително преди срока на годност. Дори препичането му не е достатъчно, за да ви предпази от потенциални зарази с размножилите се в него бактерии.

Кайма
По същия начин каймата като пресен месен продукт трябва непременно да се консумира в срок.

Деликатеси
Колбасите, особено пресните, също спадат в тази графа, тъй като са среда за развитие на микроорганизми. Бъдете особено внимателни с колбасите на щанда с нарязани деликатеси, тъй като там е много вероятно продуктите да са престояли прекалено дълго извън опаковката си при недобри условия.
 

Източник: az-jenata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
28 фев 2020
Последни новини