Свързаха високия прием на солта с деменцията

Колкото и да не ви се вярва, приблизително 90% от населението консумира повече сол, отколкото е нужна на организма. Това може да предизвика възпаление на кръвоносните съдове в мозъка. Според ново изследване повишеният прием на сол е свързан с развитието на деменция. Солта възпалява деликатните тъкани на мозъчните кръвоносни съдове в резултат на сигнали, изпратени от вътрешностите. Само в САЩ 90% от американците приемат над дневната доза от 2300 мг на ден сол.

Водещият автор на изследването, д-р Константино Иадекола, обяснява:

“Открихме, че лабораторни мишки, които са били подложени на силно солена диета, развиват деменция дори и тогава, когато кръвното налягане не се увеличава. Това беше наистина изненадващо, защото при хората вредните ефекти на солта се приписваха на високото кръвно налягане, или поне така бе досега”.

Ефектът е бил обърнат бързо, след като е бил намален приема на сол. Резултатите от изследването са били аналогизирани с хипотетични подобни при хора, след като солената диета на мишките е била избрана така, че да бъде еквивалентна на високо-солена диета при хората. Когнитивната функция при мишките е била западнала значително Мозъците им са са показали 28% по-слаба активност в кортекса и 25% по-слаба активност в хипокампуса. Те са имали проблеми с ориентирането в традиционния лабиринт и не са демонстрирали обичайния си интерес към нови обекти, поставени в техните клетки.

Кръвопотокът им в мозъците и здравината на стените на кръвоносните съдове са били влошени. Но всички тези проблеми са отшумяли бързо, след като мишките са се върнали към нормалната си диета. Учените смятат, че тези промени нямат общо с високото кръвно налягане, тъй като когнитивната функция при мишките е била влошена дори и при нормално кръвно налягане. Идентифицираната причина са били споменатите сигнали от вътрешностите към мозъка, които са активирали имунна реакция в него, която е увеличила нивата на интерлевкин-17, което именно е причинило възпалението на съдовете на мозъка.


Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
16.09.2019
Последни новини