Ужасен вроден дефект зачестява заради лекарства по време на бременността

Употребата на опиоиди по време на бременност се превърна в проблем през последните години и сега изследователите проучват дали проблемът може да е свързан с възникването на вроден дефект, наречен гастроскизис.

Нероденият човек изминава толкова сложен път на развитие, че всеки обрат има шанс да го увреди, а употребата на лекарства по време на бременност често може да бъде увреждаща.

Гастроскизисът е дефект на коремната стена, който се появява в началото на бременността и води до изтичане на червата на бебето от тялото през дупка в корема. Състоянието не е животозастрашаващо, но изисква незабавна операция със седмици за възстановяване и може да доведе до проблеми с храненето и храносмилането, които продължават много години след това.

В повечето случаи причината за този дефект е неизвестна, но употребата на някои лекарства и медикаменти - включително тютюнопушенето, употребата на алкохол и употребата на аспирин - е идентифицирана като значителен рисков фактор.

Нови изследвания на американските центрове за контрол на заболяванията (CDC) вече сочат към друго потенциално допълнение към този списък - опиоидите. Анализирайки данни от 20 различни държавни проучвания, изследователите забелязват тревожна тенденция. Те анализират извадка от почти половината от всички раждания в САЩ. Между 2006 и 2010 г. броят на децата, родени с гастроскиизис, е приблизително 4.2 на 10 000 живородени деца . Но по някаква причина през следващите пет години този брой достигна 4.5, което представлява 10% увеличение на този дефект от 2011 до 2015 г.

Констатациите са подкрепени от няколко други проучвания, които също са установили, че този конкретен дефект наскоро и необяснимо e станал по-често срещан, особено сред майките на възраст под 20 години.

За разлика от минали анализи, обаче, това проучване установява, че бебетата, родени от майки на 20 и 30 години, са най-засегнати от гастроскизис, което все още не е обяснено правилно.

Но най-интригуващата част от проучването идва, когато изследователите съпоставят своите открития с годишния процент на предписаните опиати. През цялото десетилетие разпространението на гастроскизис е по-очевидно в регионите, където се раздават повече рецепти.

В американските окръзи със средна степен на предписване на опиати, този ужасен дефект в червата е 1,4 пъти по-висок от общия, достигайки 4,6 на 10 000 живородени. А в окръзи с високи нива на рецепта, процентът скача до 5,1 на 10 000 живородени.

Въпреки че резултатите са интригуващи, това не означава, че опиоидите причиняват гастроскизис. Проучването не се разпростира до връзката на рецептите за опиоиди с отделните майки или да проучи времето на употреба на опиати по време на бременност.

Констатациите по-скоро сочат учебително, че трябват още следващи изследвания на гастроскизиса и употребата на опиати.

„По-доброто разбиране на всички възможни ефекти от употребата на опиати по време на бременност може да помогне за предоставяне на информация, основана на доказателства, на доставчиците на здравни услуги и жените относно потенциалните рискове за развиващия се плод“, заключават авторите.

Това проучване е публикувано в седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността (Morbidity and Mortality Weekly Report).

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ni
  Nillia
  2 0
  20:57, 1 мар 2019
  Имам дъщеря на 7 години, която е родена с гастроскизис. Не съм приемала никакви лекарства по време на бременността, никога не съм пушила и почти не пия, а по време на бременноста не съм пила и капка алкохол. Първите седмици след раждането бяха много тежки, но след това сме нямали никакви пробелеми. Имаме едно красиво, игриво, засмяно, интелигентно и здраво дете.

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини