Трима пернишки фотографи показват Сурва в Чикаго

Тазгодишното 28-мо издание на фестивала се очертава като най-мащабното от всички до сега със 7514 участници

Автентичният обичай и фестивала Сурва ще бъдат показани в изложба и извън пределите на страната. Специална експозиция ще покаже мистиката на празника в българския център „Магурата“ в Чикаго. Откриването й ще бъде на 19 януари, предшествана от прожекция на филм за Сурва.

В изложбата ще бъдат показани уникални образи и безценни моменти, запечатани от фотографи, които от години отразяват мащабното събитие. Сред авторите на снимките са Йоана Такова, Снежанка Борисова и Андон Тацев. Експонатите са показвани в Националния дворец на културата в София.

Инициативата е в рамките на подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество между кметът на Община Перник Вяра Церовска и нейния колега Крейг Джонсън – кмет на чикагското предградие Елк Гроув .

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.

Тазгодишното 28-мо издание се очертава като най-мащабното от всички до сега със 7514 участници. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 19 групи от чужбина.

Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

28-ят Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2019 ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов на 25, 26 и 27 януари в Европейската столица на сурвакарските игри – Перник.
 

Източник: http://www.desant.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини