Въртящи се черни дупки правят пътуването из хиперпространството възможно

Един от най-любимите научно-фантастични сценарии включва използването на черна дупка като портал към друго измерение, време или вселена. Тази фантазия може да е много по-близо до реалността, отколкото сме предполагали.

Черните дупки са най-мистериозните обекти във вселената. Те са последица от гравитационния колапс на умираща звезда, водещ до истинска сингулярност – когато цялата звезда се компресира до една точка, образувайки обект с безкрайна плътност. Тази плътна и гореща сингулярност създава дупка в тъканта на пространство-времето и може би дава възможност за пътуване през хиперпространството – по-кратък път из пространство-времето.

Първоначално учените смятаха, че всеки космически кораб, който се опита да използва черна дупка като портал трябва да е подготвен за най-лошото. Горещата и пълтна сингулярност ще разтегне и изкриви кораба, преди той напълно да се изпари.

Екип учени от Университета в Масачузетс и колежа Гуинет, Джорджия, доказаха, че не всички черни дупки са еднакви. Ако черна дупка като Стрелец А*, в центъра на нашата галактика, е голяма и се върти, шансовете на космическия кораб се променят значително. Причината е, че сингулярността, с която ще трябва да се справи кораба, ще е далеч по-слаба и ще осигури комфортен коридор.

Сингулярността във вътрешността на въртяща се черна дупка е технически “слаба”, което означава, че няма да засегне обектите, взаимодействащи си с нея. От начало този факт може да изглежда нелогичен, но преживяването ще е същото като да прокарате бързо пръста си през пламък без да се изгорите.

През 2016 докторантката Каролин Малари, вдъхновена от блокбастъра Интерстелар, решила да провери дали Купър – един от главните герои, би оцелял при падането си в Гаргантюа – измислена, свръхмасивна, бързо въртяща се черна дупка с маса 100 милиона пъти по-голяма от тази на слънцето.

Малари създала компютърен модел, който уловил много от най-важните физични ефекти на един космически кораб, или всеки по-дълъг обект, падащ към голяма, въртяща се черна дупка като Стрелец А*.

Открила, че независимо от условията, обект падащ към въртяща се черта дупка, не би изпитал безкрайно големи ефекти от преминаването си през така наречената вътрешна страна на хоризонта на събитията. Това е сингулярността, в която обектът не може да маневрира, нито може да избегне. Освен това при подходящи обстоятелства, тези ефекти ще се пренебрежимо слаби, и ще позволят на кораба комфортно да премине през сингулярността. Възможно е дори, да не се усети никакъв ефект. Това прави използването на въртящи се черни дупки като портали за пътуване из хиперпространството, жизнеспособна алтернатива.

Моделът на Малори има и недостатъци. Нейната черна дупка е напълно изолирана и следователно не е обект на постоянни смущения от източници, като друга звезда, например, или дори радиацията. Все пак си струва да се отбележи, че черните дупки са заобиколени от космически материал – прах, газ и радиация.

Източник: livescience.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини