Хъбъл изгуби най-добрата си камера, но откри най-яркия квазар преди това

Космическият телескоп Хъбъл функционира без най-добрата си камера, след като хардуерен проблем стана причина за спиране на работата и.

НАСА обяви, че камерата спряла да работи във вторник, но три други научни инструмента все още функционират и продължават наблюдението над космоса.

Малко преди тази новина, Хъбъл откри откри най-яркия квазар от ранните години на вселената, наблюдаван някога, с яркост като на около 600 трилиона слънца.

Новооткритият квазар, каталогизиран като J043947.08+163415.7 е толкова стар, че светлината от него, започнала пътуването си когато вселената е била на една милиард години. Надеждите са, че той може да ни каже повече за раждането на галактиките.

Междувременно хардуерният проблем засегнал широкообхватната камера на телескопа, монтирана по време на космическа разходка на астронавти през 2009. Камерата разполага с електроника, която може да се намеси при необходимост.

Камерата улови поразителни изображения на звезди, галактики, простиращи се назад във времето и участва в множество изследвания на дълбокия космос. Тя проучи и обекти в Слънчевата система, откри някои от малките луни около Плутон, както и 14-та луна около Нептун.

Обикалящ на 560 км над Земята, Хъбъл бе изстрелян през 1990, като бе посетен от астронавти с космическа совалка за ремонти и актуализиране 5 пъти.

Наскоро той напълно спря да функционира за около 3 седмици, заради проблем с жироскопите.


Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини