5 начина за здравословно хранене по празниците

Преяждането и прекаляването с тежки, калорични и мазни храни по време на коледните и новогодишните празници е нещото, което ни се случва всяка година отново и отново. Ако тази година сте се зарекли да не допускате тази грешка пак, а и ако сте започнали да следвате здравословен режим на хранене, не се поддавайте на изкушението.

Можете да седнете на празничната трапеза без да нарушавате правилата си за хранене и без да злоупотребявате с количеството и вида храна. Ето как:

Хапнете преди да отидете на гости
Независимо дали ви очакват на гости за празниците или вие ще посрещате близки и приятели, винаги похапвайте нещо полезно и питателно преди същинската вечеря. Така ще се предпазите от преяждане.

Хидратирайте се
Никога не ходете на парти или на вечеря прекалено гладни. Пийте повече вода, която да заеме част от стомашния ви обем. Така също ще се предпазите от поглъщане на твърде големи количества храна. Освен това добре хидратираният организъм храносмила по-добре погълнатите ястия, което помага за запазване на фигурата.

Мислете какво ядете
Дори на празничната вечеря трябва да внимавате какво точно ядете. Въздържайте се от прекалено мазни и калорични храни, ако вече сте ги изключили от менюто си или сте ограничили консумацията им до минимум. Внезапното им попадане отново в тялото ще мотивира мастните клетки моментално да складират тези вещества, превръщайки ги автоматично в мастна тъкан.

Хапвайте по малко, след това почивайте
Сядането на празнична трапеза предполага дълго и приятно прекарано време. Разговаряйте, смейте се, ставайте от време на време от масата. Редувайте похапване с почивки. В никакъв случай не поглъщайте на един дъх сервираната храна.

Опитвайте на малки порции
По празниците на трапезата винаги има по няколко ястия. Това изобилие от хранителни вещества натоварва организма. Ето защо изобщо не е нужно да изяждате всяка порция, която се появи пред вас. Вместо това опитвайте от всяко ястие по малко, а не изяждайте докрай всичко. Ако ви се струва неуместно да оставяте храната си, сервирайте в малки съдове или просто помолете за съвсем малка порция.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини