Местан и негов колега били поръчани за физическо ликвидиране през 2013 г., твърди НСО

Разсекретени документи показват, че анонимка с недоказани твърдения е основание за охрана на политик

Двама депутати от 42 Народно събрание били поръчани за физическо ликвидиране. Това става ясно от писмо на Националната служба за охрана (НСО) до OFFNews, след като с помощта на Програма Достъп до информация беше осъдена административния съд в София заради отказан достъп до информация относно охраната на ексдепутата и бивш лидер на ДПС Лютви Местан. 

С решението на съда службата беше задължена да оповести мотивите, които са били основание за назначаване през 2013 г. на охраната на дясната ръка на Ахмед Доган по това време. Според НСО това е анонимен сигнал за подготвяно "физическо ликвидиране" на Местан и още един депутат от 42-то Народно събрание.

"Мотивите, т.е. информацията за фактите относно наличие на повишена застрашеност се съдържат в получен в МВР анонимен, писмен сигнал, адресиран до министъра на вътрешните работи. В сигнала се твърди, че на проведена среща е "обсъдено и решено физическото ликвидиране" на двама народни представители от 42-то Народно събрание, единият от които е г-н Лютви Местан. МВР е уведомило началника на НСО за постъпилия сигнал с писмо от 3.10.2013 г.", уточняват от службата.

От НСО не посочват името на втората мишена в парламента, чието мнозинство по това време се представляваше от БСП, ДПС и "златният пръст" на "Атака".

От службата съобщават, че сигналът е докладван в специалната комисия, която взима решения за охрана, от главния секретар на МВР. По това време на този пост е Светлозар Лазаров, по-късно национален координатор на "Атака". Началник на НСО пък е бившия личен гард на Бойко Борисов - Тодор Коджейков, а министър на вътрешните работи е Цветлин Йовчев. Шеф на ДАНС пък е Владимир Писанчев, който заедно с шефа на НСО и главсека на МВР е дал зелена светлина за охраната на Местан при недоказани твърдения за подготвяното убийство на депутата.

Любопитното е, че самият Местан в няколко свои изяви твърди, че не знае защо има охрана и вероятно не е имал представа за анонимния сигнал. 

Решението за охрана е взето на 24 октомври 2013 година - няколко седмици след получаването на сигнала. Време, в което очевидно Местан е можело да бъде ликвидиран без проблем, но това не е било причина службите да се задействат. С решението на комисията се назначава лична и постова охрана на депутата пред дома му, изградена е система за видеонаблюдение и СОТ и му е предоставен служебен автомобил.

От предоставените по делото документи става ясно, че мотивите, с които е взето решението за охраната на Местан, са били разсекретени в момента, когато от редакцията на OFFNews беше потърсена тази информация. Въпреки това ръководството на НСО по това време, начело с Ангел Антонов, отказа достъп до нея с мотивите, че е държавна тайна и не подлежи на огласяване. 

На практика обаче се оказва друго - информацията е била класифицирана като "Служебна тайна", тоест със срок на защита от 6 месеца и възможност за повторно удължаване на срока с нови 6 месеца. Въпреки това, вместо тя да бъде разсекретена и предоставена по реда на Закона за достъп до обществена информация или да бъде унищожена година след декласификацията ѝ, тя все още се съхранява в НСО.

Тази информация беше публично оповестена от службата едва на 4 декември, или повече от две години, след като е била разсекретена. На практика през този период документите са били съхранявани в службата без основание.

В този смисъл и съдът констатира, че в службата се погазва Законът за защита на класифицираната информация:  

В случая тя (търсената информация, бел. ред.) е създадена на 24.10.2013г. с решението за назначаване на охрана. 12-месечният срок за защита изтича на 24.10.2014г., като след тази дата по арг. от чл.34, ал.3 от ЗЗКИ нивото на класификация се премахва и достъпът до тази информация се осъществява по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Търсената информация е поискана със заявление от 13.01.2016г, към която дата срока за класификация е изтекъл, поради което и ответникът (НСО, бел. ред.) е следвало да предостави достъп. Без значение е, поставената от ответника върху решението за назначаване на охрана дата на декласификация- 15.04.2016г, тъй като този срок противоречи на законоустановения по чл.34, ал.1 т. 4 и ал.2 от ЗЗКИ. Нивото на класификация се премахва след изтичането на съответния срок съгласно чл. 34 ЗЗКИ и е недопустимо същият да бъде удължаван без наличие на законово основание за това.

Освен че с това съдебно решение се създава прецедент, с него се доказва и фактът, че службите съхраняват нерегламентирано документи, чийто срок на защита отдавна е изтекъл. Това на практика създава условия за злоупотреба, като продължава укриването на информация, която би трябвало или да бъде оповестена, или унищожена. 


Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини