Край на блокирането в интернет на георграфски принцип

От днес влиза в сила Регламентът, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Според данните на Европейския потребителски център сега 63% от уебсайтовете не позволяват на потребители от друга държава в зоната да пазаруват от тях. Най-често се блокира пазаруването на домакински уреди, електроника и компютърни игри и софтуер.

От 3-ти декември обаче уебсайтове, които не допускат достъп или пренасочват сърфиращите само защото издателят на кредитната им карта е от различна държава, ще са в нарушение.

Така на практика където и да се намира потребителят в ЕС, ще има онлайн достъп до стоките и услугите.

По този повод заместник-председателят на Комисията по въпросите на цифровия единен пазар Андрус Ансип, комисарят по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП Елжбета Бенковска, комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова и комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел заявиха:

„През 2015 г. 63 % от уебсайтовете не са позволявали на потребителите да купуват на тях от друга държава от ЕС. В резултат две трети от желаещите да пазаруват онлайн в чужбина не са могли да направят това. На 3-ти декември на тази практика ще се сложи край. Ние желаем в Европа да няма бариери, което означава и премахване на бариерите пред пазаруването онлайн.

Успоредно с премахването на таксите за роуминг, с новите норми за защита на данните и с възможността за гражданите да пътуват в чужбина със своето онлайн съдържание, прекратяването на необоснованото блокиране на географски принцип е друга важна инициатива за превръщането на цифровия единен пазар в реалност за всички — с конкретни преимущества за хората и бизнеса.“

Регламентът, който се задейства от днес, е част от по-мащабните действия на ЕС за насърчаване на електронната търговия и улесняване на покупко-продажбата онлайн в единния пазар, сред които са мерки за по-добра защита на пазаруващите онлайн, за по-достъпни услуги за доставяне на трансгранични колетни пратки и за по-прости норми относно ДДС.

Следваща стъпка е прилагането на регламента от държавите членки,които трябва да определят правоприлагащите органи и органите за практическа помощ на потребителите.

До март 2020 г. Комисията ще извърши първи преглед на Регламента за блокирането на географски принцип. При тази оценка ще се разгледа евентуалното включване в принципа на недискриминация на достъпа до стоки и услуги на доставяните по електронен път услуги извън аудио-визуалната област като електронни книги, музика, игри, софтуер и др., чиято основна черта е защитеното с авторско право съдържание.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини