От 1 април с онлайн достъп за абонаментите си в цяла Европа

От 1 април европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в Съюза. Така падат ограниченията, които не позволяваха на гражданите на определена държава да ползват при пътуване абонаментите си за цифрови медии и съдържание.

Българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в съвместно изявление със заместник-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип, комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и членове на Европейския парламент, приветства отпадането на ограниченията пред ползване на цифрово съдържание в Европейския съюз.

„Това е нов успех на цифровия единен пазар след ефективното премахване на таксите за роуминг, с което се възползват потребителите в цяла Европа от юни 2017 г. насам“, заявяват европейските политици.

Новите правила са свързани с цифровия абонамент за филми, сериали, спортни предавания, игри или електронни книги. Те ще се прилагат за платени услуги, но доставчиците на безплатно съдържание също ще могат да се възползват от тях. Полза ще имат и доставчиците на онлайн съдържание, тъй като вече няма да им се налага да придобиват лицензи за държавите, в които пътуват техните абонати.

В съвместното изявление се посочва още, че 29 милиона души, които са 5,7 % от потребителите в ЕС биха могли да се възползват от трансграничната преносимост, като в бъдеще техният брой ще нарасне значително —до 72 милиона души през 2020 г.

Общо е мнението, че постигането на споразумение относно преносимостта е забележителен резултат от тясното сътрудничество между институциите на ЕС и европейските предприятия и заинтересовани страни. Според излъченото днес послание, това е поредната конкретна стъпка към изграждането на истински цифров единен пазар и обединено европейско цифрово общество, които да са достъпни за всички граждани и да са рентабилни за бизнеса.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини