Пчелното млечице лекува Алцхаймер?

Мистериозното вещество, което превръща пчелите работнички в кралици, и се предлага по рафтовете на дрогериите, се смята, че забавя стареенето, стимулира плодовитостта и подсилва имунната система.

Дали пчелното млечице наистина има ползи за дравето, е обект на по-нататъшни изледвания. Проведено наскоро проучване разреши една от най-трудните загадки около пчелното млечица: тайната зад трансформацията в кралица.

Ефектът от откритието ще се усети далеч отвъд сферата на мелитологията. Въоръжени с новите открития, учените изследват потенциални нови лечения за рани и мускулни и невродегенеративни заболявания.

Изследователи от Станфордския университет открили, че основното активно вещество в пчелното млечице – протеина ройалактин, активира мрежа от гени, насърчаващи способността на стволовите клетки да се възстановяват. Това означава, че с ройалактина организмът ни може да произведе повече стволови клетки, за да се възстанови.

Пчелното млечице интригува учените откак стана ясен драстичния му ефект върху развитието на медоносните пчели. Ефектът му върху други животни, обаче, се оказа още по-интересен. Предишни изследвания доказаха, че пчелното млечице може да подобри продължителността на живота на редица организми – от кръгли червеи до мишки.

Учените се питат дали протеин, подобен на ройалактина при пчелите, не се наблюдава и при хората. След като прегледали научните бази данни, те открили един със сходна структура. Протеинът е активен в ранните етапи от развитието на човешкия ембрион, като се смята, че е отговорен за натрупването на стволови клетки. Когато трябвало да измислят име на протеина, Кевин Ванг, оглавяващ изследването, предложил Бионсе - “хубаво име за кралица”, но в крайна сметка се съгласил с името “регина” – латинската дума за кралица.

“Всичко сочи, че това е изключително важна молекула”, казва Ванг. “Идентифицирахме ранна самовъзстановяваща се молекула, за която смятаме, че формира източниците за всички стволови клетки на ембриона ”.

Според Ванг регина би могла да доведе до нови видове лечения на заболявания, причинени от измирането на клетките, като Алцхаймер, сърдечна недостатъчност и мускулна дистрофия. Екипът проучва протеина в повече детайли с надеждата да открие лекарства, имитиращи поведението му в тялото. Ако такива лекарства бъдат открити, това ще помогне на лекарите да възстановят износената или увредена тъкан на своите пациенти, като увеличат количеството на стволовите клетки.

Ванг вярва, че еволюционният процес довел до ройалактин при медоносните пчели, се е състоял и при други организми, и в крайна сметка е довел до проявата на протеина регина при хората. Тъй като протеините сред видовете са сходни, те предизвикват един и същ ефект при различните организми. “Нашето изследване за пръв път обяснява защо пчелното млечице е полезно и за други организми”, казва той.


Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини