Замразяват обезщетенията за майчинство и безработица

Парламентът прие бюджетите на фондовете за майчинство, трудови злополуки и безработица. Без промяна остават минималното и максималното обезщетение при безработица и майчинство.

Депутатите обсъдиха и увеличението на максималния осигурителен доход. В проектобюджета управляващите са заложили той да бъде повишен на 3000 лв. От БСП предлагат повишението да е на 3900 лв. От ДПС пък предложиха замразяване на ниво 2600 лв., както настояваха от бизнеса.

В крайна сметка парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица за следващата година да бъде 560 лв., а максималният - 3000 лв.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще бъде 400 лв. 

Днес депутатите продължават с окончателното приемане на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. На близо 11-часово заседание вчера те приеха окончателно Законопроекта за бюджета на НЗОК и първите два члена от бюджета на ДОО - рамката на бюджета и приходната и разходната част на фонд "Пенсии".

Приходите в бюджета на ДОО са в размер на над 11,7 млрд. лева, разходите също. Бюджетът за следващата година е балансиран, с нулев дефицит. Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лева. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лева, а тези за социални помощи и обезщетения - над 1,6 млрд. лева. Малко над 5,1 млрд. лева са приходите във фонд "Пенсии" за 2019 г.

Бюджетът на ДОО предвижда от 1 юли 2019 г. пенсиите да се увеличат с 5.7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лева. Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лева. Размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" ще се запази. Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 9 лева. 380 лева остава размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст. 

Приходите по бюджета на фонд "Пенсии, несвързани с трудова дейност" са 296, 5 млн. лв. 217,4 млн. лв. са приходите в бюджета на фонд "Трудова злополука и професионална болест" за 2019 г., а разходите са малко над 53 млн. лв.

Приходите на фонд "Общо заболяване и майчинство" са в размер на 1,1 млрд. лв., като дефицитът е малко над 44 млн. лв. Приходите по бюджета на фонд "Безработица" са малко над 315 млн. лв., а разходите - почти 450 млн. лв. Дефицитът в бюджета е около 135 млн. лв. 

Максималният месечен осигурителен доход от 2600 лв. трябва да се увеличи не както се предлага ГЕРБ на 3000 лв., а поне на 3900 лв. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков.

"Член 9 от бюджета на ДОО се отнася за приходната част на бюджета - осигурителните параметри се определят с него. И тъй като данъчната осигурителна система в България не функционира справедливо, смятам че те трябва да се ревизират. С увеличаването на максималния осигурителен доход се правят сериозни промени в Пенсионно-осигурителната система. Това решение е взето без да се спазват принципите за справедливост, яснота и откритост и без дебати, по които да вземат отношение всички засегнати страни. Поставям под съмнение, че промените в бюджета на ДОО отговарят на нуждите на българските граждани. Максималният осигурителен доход расте ежегодно, откакто управлява ГЕРБ. Имаше идея той да не се променя до края на мандата на ГЕРБ през 2021 г., но сега той изненадващо и немотивирано се повишава на 3000 лв., което е крачка макар и не достатъчна в правилна посока", каза още Гьоков и посочи, че решението е немотивирано, защото според него е било взето без сериозни дебати със социалните партньори.

"Считаме за справедливо максималният месечен осигурителен доход от 2600 лв. да се увеличи не както се предлага на 3000 лв., а поне на 3900 лв. и съответно максималната пенсия да се увеличи от 910 лв. не на 1200 лв., както се предвижда, а на 1560 лв. Също така предлагаме тенденции в бъдеще да отпаднат и максималния месечен размер на осигурителния доход, и тавана на пенсиите", заяви той.

Предлагаме замразяване на максималния осигурителен доход от 2600 лв., за да има предвидимост, прозрачност и сериозните фирми да не бъдат излъгани. Това каза народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов.

"Категорично не сме съгласни с увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв., защото той трябва да гарантира предвидимост. Ако искате да го вдигнете - аргументирайте се, направете го в предизборната платформа, да ви повярват хората и да ви подкрепят. А сега се оказва, че тези, които гласуваха за вас, защото предлагахте замразяване на максималния осигурителен доход, ги излъгахте. А тези, които казаха, че искат да го вдигнат, не получиха достатъчно доверие. Виждате какви драстични разминавания се получават, когато не изпълняваме политиките, които предлагаме", заяви Адемов.

Той посочи, че затова ДПС предлага замразяване на максималния осигурителен доход от 2600 лв. "За да има предвидимост, прозрачност и сериозните фирми да не бъдат излъгани", заяви той. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини