Съветникът по националната сигурност на Тръмп даде висока оценка за българските усилия на Балканите

Съветникът по националната сигурност на президента Тръмп Джон Болтън даде висока оценка за българските усилия на Балканите. Това стана известно след срещата му вицепремиера Екатерина Захариева в Белия дом, съобщава Министерството на външните работи.

"Не забравяйте нашия регион. България полага много усилия в подкрепа на евроатлантическата перспектива на Западните Балкани и ще продължим да подкрепяме нашите съседи и приятели. Радвам се да чуя от вас, че и САЩ ще продължат да бъдат ангажирани с тази тема", подчерта първият ни дипломат пред своя домакин.

Двамата разговаряха днес повече от час в Западното крило на Белия дом. Захариева и Болтън обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и САЩ, за да продължи регионът по пътя на реформите и евроатлантическата интеграция. "Успехът на България като лидер в региона е важен за нас", заяви посланик Болтън.

Той допълни, че от реализирането на евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и решаването на някои съществуващи отворени въпроси между тях пряко зависи и интересът на чуждестранните инвеститори към региона. По време на срещата двамата обмениха мнения и по Близкия изток с акцент върху Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и Либия.

Екатерина Захариева и Джон Болтън обсъдиха и други важни за страната ни теми, сред които диверсификацията на енергийните доставки. Първият ни дипломат представи плановете на българското правителство в тази област. Захариева благодари на Болтън за трайния ангажимент на САЩ в подкрепа на процеса на модернизация на българската армия.

"Имахме възможността да обсъдим американската гледна точка по отношение на региони, близки до България, до Европа, за съжаление с нестабилност в тях. Беше искрена и честна среща. Поканих моя домакин в България", коментира първият ни дипломат пред журналисти след края на срещата с Болтън.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини