Руските С-300 в Сирия са приведени в бойна готовност

Руските специалисти са завършили преоборудоването на зенитно-ракетните комплекси за противовоздушна отбрана С-300 в Сирия и са се върнали в Русия, съобщи ТАСС в срядя, 7 ноември.

В началото на октомври в Сирия бяха доставено ЗРК С-300ПМ/ПМ-2, които са своего рода "хибрид" с елементи от двата комплекса, специалистите са завършили преоборудването им в експортния вариант С-300ПМУ-2 ("Фаворит").

Сега трите дивизиона са готови да изпилняват бойни задачи, по думите на източник на агенцията от военните среди. Остава да завърши подготовката на сирийски военни.

Всеки от трите дивизиона С-300 включва осем пускови установки. Те се доставят в Сирия след ремонтно-технически работи и безплатно, тъй като са използвани от Русия до замяната им с по-съвременните С-400. Руското Министерство на отбраната заяви, че обучението на сирийски специалисти ще отнеме три месяца.

Решението за доставката на С-300 в Сирия бе взето, след като през септември руски разузнавателене самолет Ил-20 бе свален от сирийска система С-200, следяща израелски изтребител F-16 Fighting Falcon. 

Руските С-300 се оказаха заснети от сателит на 29 октомври. Кадрите се появиха в социалните мрежи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини