Печатница на фалшиви пари и документи с над 1,350 млн. долара разбита във Варна (видео)

Изображение 1 от 4

    Иззети са банкноти само в номинал от 100 щатски долара, като общият сбор възлиза на над 1 350 000 долара; На тримата задържани са наложени постоянни мерки за неотклонение

    При операцията на ГД „Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура са задържани трима души, занимавали се с подготовка и изготвяне на неистински доларови банкноти. Благодарности за отличната работа към ГДБОП отправи изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, който подчерта, че това е втората печатница за фалшиви банкноти, разкрита на територията на страната в рамките на по-малко от месец. Подробности за действията по разследването оповестиха директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

    „Информацията за групата е придобита по оперативен път от служители на ГДБОП. Оскъдните първоначални данни, че „хора от Варна се занимават с производство на фалшиви валута и документи“ са успешно разширени от антимафиоти от сектор „Фалшификации“, съобщи главен комисар Спиридонов. Той използва възможността да благодари на колегите си за перфектната оперативна работа в условията на конспиративност и потвърди отличното сътрудничество със Сикрет сървис на САЩ, чийто опит и техника винаги биват използвани при разследвания, свързани с фалшифициране на доларови банкноти.

    През септември т.г. е образувано досъдебното производство срещу организираната престъпна група, чиято дейност е свързана с производство на неистински парични знаци, както и документни престъпления. Групата е действала в периода от месец март 2017 г. до настоящия момент – уточни наблюдаващият прокурор. „Доброто сътрудничество с ГДБОП доведе до разкриване на  престъпната група и преустановяване на дейността й. Операцията бе проведена на 2 ноември, като при претърсвания във Варна са установени няколко адреса, на които са съхранявани машини, мастила и други материали, необходими за изготвянето на фалшификатите“, подчерта Деянова. Намерени и иззети са отпечатани и подготвени в различна степен на завършеност банкноти само в номинал от 100 щатски долара, като общият сбор възлиза на над 1 350 000 долара. Мастилата, използвани за изготвяне на банкнотите, имитират магнитно мастило, което позволява банкнотата да бъде трудно различаваща се от истинската при проверка. Назначени са експертизи на конфискуваните банкноти, образци ще бъдат предоставени за изследване на Европол и Сикрет сървис. В някои от проверените адреси са открити и служебни знаци на различни институции, в този смисъл предстои повдигане и на други обвинения.

    На тримата задържани при операцията са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, за подготовка и изготвяне на неистински парични знаци, а на някои от тях – и за документни престъпления. На 4 октомври е внесено и одобрено от съда искането на Специализираната прокуратура за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ за всеки от тях. Разследването по случая продължава.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини