Факти за бременността, които вероятно не знаем

Бременността е не само най-щастливият, но и най- мистериозният период от живота на една жена. Част от промени са явни (като голямото коремче), но някои остават скрити дори за бременните. Ето и примери.

Размерът на матката

Това, което се случва с нея по време на бременността, си е цяло чудо. Тя увеличава размера си 500 пъти - от този на портокал до диня.

Сърцето

Сърцето на бременната жена също се уголемява, но не с толкова значително, колкото матката. Тук промяната е наложителна, за да успее органът да изпомпва цялата допълнителна кръв и да снабдява не само тялото, но и растящия в него нов живот.

Кръвта

И като заговорихме за кръв, нейното количество се увеличава с 40-50%, когато жената е бременна.

Продължителност на бременността

Да, невинаги е девет месеца. Рекордът за най-кратка бременност, при която се ражда живо и до днес дете, е само 21 седмици. А за най-продължителна бременност се смята тази, подължила цели 375 дни. Също така, много повече бебета, отколкото си мислим, се раждат 10 или 11 месеца след зачеването.

И още един рекорд - най-големият брой бебета, родени наведнъж, е осем - шест момчета и две момичета.

Гласът

Бебетата могат да чуват гласа на майка си, докато са в утробата й. Това започва да се случва след 25-тата седмица на бременността. Доста по-рано обаче гласът на майката започва да се променя. Заради хормоналните промени в организма той минава в по-ниските честоти.

Обонянието

Тук също настъпват промени, и то в самото начало на бременността. Да усещаме по-силно ароматите около нас е един от основните признаци, че ще ставаме родители. Смята се, че тази промяна е със защитна цел - прави майката по-бдителна за промени в околната среда, които могат да бъдат заплаха.

Диабетът

Възможно е бременна жена, която до преди това не е имала проблеми с кръвната захар, да развие диабет. Той се нарича гестационен и е свързан с невъзможността на панкреаса да произведе достатъчно инсулин. И най-интересното е, че в повечето случаи това състояние изчезва след раждането.

Паметта

Загубата на краткосрочна памет се оказва доста често срещано явление при бременните. Близо 80% от тях имат известни затруднения да запомнят ежедневни неща. Те също отшумяват сами.

Косата

При бременните косата често пада повече от обичайното и губи своя блясък, но пък расте по-бързо. За съжаление, този по-бърз растеж засяга и окосмяването по различни части на тялото.

Естрогенът

Една бременна жена произвежда само за ден толкова естроген, колкото друга, която не очаква дете, за цяла година. Причината за това е плацентата, от която се храни бебето.

Бебешкият плач

Той е факт още в корема на майката. С ултразвук е установено, че бебетата издават звуци, когато отварят устата си в утробата.

Споделена бременност

Мъжът до бременната жена може да започне да изпитва някои от нейните симптоми на неразположение, и това състояние си има научно име - синдромът Couvade. Той се свързва с отпадналост, стомашни неразположения, болки в гърба, депресия и други, пише Insider.

Лечебна бременност

Учени са установили, че феталните стволови клетки, които се произвеждат от организма по време на бременността, могат да се придвижват по цялото тяло. Нещо повече - те имат лечебен ефект, като могат да "поправят" проблеми в органите или имунната система.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини