Русия публикува видео с доставянето на ракетните системи С-300 в Сирия (видео)

Руското министерство на отбраната публикува видеокадри от доставката на зенитни ракетни системи С-300 в Сирия, предаде ТАСС. Кадрите бяха излъчени днес по телевизионните канали "Россия 24" и "Звезда".

На тях се вижда как ракетните комплекси С-300 се разтоварват на авиобазата в Хмеймим от самолет Ан-124-100 "Руслан" на руското военно министерство. Вчера министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин на съвещание с членовете на руския Съвет за сигурност, че Москва е предала на Сирия 49 единици техника в доставката на комплексите С-300. Целта на доставката е да се повиши сигурността на руските военни в Сирия.

След гибелта на екипажа на самолета Ил-20 в Сирия заради действията на израелските военни, Москва съобщи, че ще предприеме мерки. Доставените комплекси би трябвало да различават противниковите от съюзническите цели.

Сирия получава най-добрия вариант на системата - С-300ПМУ-2 "Фаворит", с боен радиус 195 километра. Ефективна е не само срещу самолети и крилати ракети, но и срещу балистични ракети със среден обсег. Според вътрешна информация ефективният обсег за сваляне на крилати ракети е по-малък - 40 км, а за самолети - около 200 км. 

На теория от един команден пункт могат да се следят до 300 цели, като едновременно да се обстрелват 36 от тях. По всеки обект обаче могат да се пускат по 2 ракети, което означава, че сирийците ще могат да изстрелват до 72 ракети едновременно.

Сирия бе закупила системата С-300ПМУ-2 "Фаворит" и нейни военни дори бяха преминали обучение в Русия, но тогава Кремъл спря поръчката, след получена нота от Израел.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини