Средата променя IQ-то на генетично ниво

Вечният спор природата или средата влияят върху интелекта се ожесточи още повече след откритието, че обкръжението ни би могло да промени експресията на ключови гени в мозъка, засягайки умствените ни способности..

Подобно откритие може и да не е изненада, като се има предвид, че редица гени влияят върху IQ-то ни, а стресиращите преживявания заключат и отключат определени гени в мозъка. И все пак откритите доказателства още повече разпалва дебата по темата какво означава да си умен.

Изследователи от университетската болница Шарите в Берлин анализирали характеристиките на серия гени сред група здрави възрастни и сравнили резултатите с тези от тестове за интелигентност и редица неврологични характеристики.

Учените се фокусирали върху няколко гена, свързани с онази част от мозъка, отговорна за задоволството и вземането на решения – ивичестото тяло или корпус стратиум.

Те открили силна връзка между епигенетичните промени в един определен ген и общия коефициент на интелигентност, което подсказва, че преживяванията ни не просто влияят на невронните връзки в мозъка, но и на функционирането на гените на базово ниво.

Епигенетиката се превръща във все по-дискутирана тема през последните години, тъй като ни позволява да разкрием пленителната връзка между функционирането на гените и промените в заобикалящата ни среда.

Например, в условия на силен стрес, като непрекъсната заплаха от насилие или недохранване, физиологичните промени в организма могат да повлияят на гените добавяйки или отстранявайки химични групи, които ефективно ги заключват или отключват.

Важи и обратното. Ако на децата често се засвидетелства привързаност и любов, например чрез прегръдки, това също би могло да промени експресията на гените им.

На свой ред подобни промени могат да повлияят на редица характеристики с огромна значимост– от функцията на имунната система до това колко печелите.

В този случай, учените открили, че ако генът DRD2 е заключен, резултатите на тестовете за интелигентност се влошават.

Генът обикновено е отговорен за изграждането на рецепторите за невротрансмитера допамин. Наследяването на мутирал или дефектен ген обикновено е лоша новина, защото води до редица неврологични и мускулни разстройства.

Но ако бъде модифициран в изолирани части от мозъка, като стратиума, ефектът му би бил по-слаб.

Учените открили по-нататъшни доказателства за тази потенциална връзка – тъканта в тази област от мозъка при лица с модифициран ген DRD2 не била толкова плътна, колкото при хората без подобна епигенитична промяна.

Макар промените да са видими, все още не се знае със сигурност на какво се дължат. Стресът в детството засяга когнитивните способности на по-късен етап, но до каква степен това се дължи на неврологични промени, и до каква на епигенетични си остава загадка.

Би било пресилено да се каже, че една определена епигенетична промяна може да ни обрече на богатство, болест или интелектуално превъзходство, но дребните модификации биха могли да доведат до дългосрочни последици.

За разлика от други околни влияния, епигенетичните промени в подходящата тъкан, хипотетично биха могли да се предадат и на бъдещите поколения.

Винаги са се водили спорове дали човешката интелигентност се наследява, повлиява се от начина, по който сме били възпитавани или е резултат от усилия и усърдие.

Темата е сложна, но с натрупването на доказателства, получаваме все по-ясна представа за това как мозъкът учи и решава проблеми.


Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020
Последни новини