Средата променя IQ-то на генетично ниво

Вечният спор природата или средата влияят върху интелекта се ожесточи още повече след откритието, че обкръжението ни би могло да промени експресията на ключови гени в мозъка, засягайки умствените ни способности..

Подобно откритие може и да не е изненада, като се има предвид, че редица гени влияят върху IQ-то ни, а стресиращите преживявания заключат и отключат определени гени в мозъка. И все пак откритите доказателства още повече разпалва дебата по темата какво означава да си умен.

Изследователи от университетската болница Шарите в Берлин анализирали характеристиките на серия гени сред група здрави възрастни и сравнили резултатите с тези от тестове за интелигентност и редица неврологични характеристики.

Учените се фокусирали върху няколко гена, свързани с онази част от мозъка, отговорна за задоволството и вземането на решения – ивичестото тяло или корпус стратиум.

Те открили силна връзка между епигенетичните промени в един определен ген и общия коефициент на интелигентност, което подсказва, че преживяванията ни не просто влияят на невронните връзки в мозъка, но и на функционирането на гените на базово ниво.

Епигенетиката се превръща във все по-дискутирана тема през последните години, тъй като ни позволява да разкрием пленителната връзка между функционирането на гените и промените в заобикалящата ни среда.

Например, в условия на силен стрес, като непрекъсната заплаха от насилие или недохранване, физиологичните промени в организма могат да повлияят на гените добавяйки или отстранявайки химични групи, които ефективно ги заключват или отключват.

Важи и обратното. Ако на децата често се засвидетелства привързаност и любов, например чрез прегръдки, това също би могло да промени експресията на гените им.

На свой ред подобни промени могат да повлияят на редица характеристики с огромна значимост– от функцията на имунната система до това колко печелите.

В този случай, учените открили, че ако генът DRD2 е заключен, резултатите на тестовете за интелигентност се влошават.

Генът обикновено е отговорен за изграждането на рецепторите за невротрансмитера допамин. Наследяването на мутирал или дефектен ген обикновено е лоша новина, защото води до редица неврологични и мускулни разстройства.

Но ако бъде модифициран в изолирани части от мозъка, като стратиума, ефектът му би бил по-слаб.

Учените открили по-нататъшни доказателства за тази потенциална връзка – тъканта в тази област от мозъка при лица с модифициран ген DRD2 не била толкова плътна, колкото при хората без подобна епигенитична промяна.

Макар промените да са видими, все още не се знае със сигурност на какво се дължат. Стресът в детството засяга когнитивните способности на по-късен етап, но до каква степен това се дължи на неврологични промени, и до каква на епигенетични си остава загадка.

Би било пресилено да се каже, че една определена епигенетична промяна може да ни обрече на богатство, болест или интелектуално превъзходство, но дребните модификации биха могли да доведат до дългосрочни последици.

За разлика от други околни влияния, епигенетичните промени в подходящата тъкан, хипотетично биха могли да се предадат и на бъдещите поколения.

Винаги са се водили спорове дали човешката интелигентност се наследява, повлиява се от начина, по който сме били възпитавани или е резултат от усилия и усърдие.

Темата е сложна, но с натрупването на доказателства, получаваме все по-ясна представа за това как мозъкът учи и решава проблеми.


Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини