#очарователно: учени откриха най-старата рисунка в човешката история

На няколко километра източно от днешния Кейптаун в Южна Африка се намира една от най-старите арт галерии. Пещерата е известна със своите древни надписи, но едно произведение на изкуството, открито през 2011 изпъква сред останалите.

То съдържа няколко пресечени червени линии, наподобяващи широко разпространения символ “хаштаг”, известен още и като диез. Каквото и да се е опитвал да изрази авторът му преди 73 000 години, това е най-старият пример за човешка рисунка. С пастел.

Антрополози работят в пещерата Бломбос от началото на 90-те, като досега разкриха кости, раковини и малки камъчета с успоредни или зигзагообразни линии.

Седиментите в пещарата представляват 100 000 години от историята, което означава, че авторите на линиите са живели във време, в което съвременната човешка култура – включваща изкуства и сложни ритуали, е започвала да се появява.

Съществуват и по-стари обекти с човешки драскулки – от преди 300 000 години.

Но за разлика от многобройните гравирани елементи в пещерата Бломбос, липсват достатъчно детайли, които да ни разкрият намеренията на древните творци. Затова въпросът какво всъщност представляват – истинско произведение на изкуството или просто случайни драскулки, остава открит.

Линиите от пещерата Бломбос се смятат за най-стария пример за символични знаци, издраскани върху скалата с цел и определено значение. Не че за момента знаем какво е значението им.

Всички изглеждат направени по един и същ начин, чрез издълбаване на линии с определен материал върху по-твърд обект.

Скалата, състояща се от изветрял кимберлит, циментиран със силициево вещество била обработена, така че да се получи равна и гладка повърхност. Тя представлявала платното, върху което били изобразени пресечените линии, които днешните хора оприличават на #.

Решетката, обаче, не е гравирана. Изглежда като, че ли някой е нарисувал линиите с червена боя, което я превръща в най-стария пример за символ, изобразен върху преносим носител.

За да определят как точно са били направени линиите, международен екип от антрополози провел експеримент.

Анализите установили, че предполагаемата рисунка е била част от по-голяма и сложна шарка, която вероятно се е простирала отвъд откритото парче скала.

Сравнявайки собственото си творение с оригинала, екипът открил, че следите вероятно не са боядисани, а са направени от пастели от охра – смес от железен оксид и различно количество глина и пясък, чието острие било с ширина от 1 до 3 мм.

Съществуваха доказателства , че неандерталците може да са използвали охра за рисунки в пещерите преди близо 64 000 години, но досега най-ранните примери за това датираха от преди 40 000 години.

Този най-стар пример обаче не означава, че се касае за първия опит на човечеството в рисуването.

Имаме основания да смятаме, че охрата в пещерата Бломбос е била обработвана с ритуални или артистични цели поне 30 000 години преди изрисуването на камъка.

Що се отнася до значението на символа, можем само да гадаем.

Дали хаштагът навремето е обозначавал собственост, имал е някакво ритуално значение или просто е носел естетическа наслада, няма как да знаем.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
20 окт 2019
Последни новини