Обявяваме кучето, рибките и паяка в домовата книга

Кучето, котката, златните рибки, тарантулите и всички останали домашни любимци вече ще бъдат вписвани в книгата на собствениците. Това гласи влезлият в сила от 1 май Закон за управление на етажната собственост, пише Стандарт.
Домова книга ще трябва да водят всички входове и кооперации, в които има повече от три жилища. Освободени от изискването на закона ще са само притежателите на апартаменти в затворени комплекси, за които важи договорът, сключен с инвеститора.

В книгата задължително ще се вписват трите имена на собствениците, членовете на домакинствата, както и наемателите. Регистрацията става до 15 дни след промяна на собствеността или на обитателите.

Сред най-важните акценти в закона е възможността съседски сдружения да кандидатстват за финансиране по различни програми за обновяване на сградите. Така могат да се вземат пари от Европа или от националния и общинските бюджети, които се отпускат за саниране или подобряване на енергоефективността.

За да ги получат, собствениците трябва да регистрират сдружение по закона за юридическите лица. За това е нужно съгласието на всички комшии, което се декларира на учредително събрание. Управителният му съвет обаче се избира с гласовете на половината. Сдружението се прекратява, когато дори един собственик го напусне.

Ако закупите дом, чийто собственик е бил в подобно сдружение, вие наследявате членството му. Не може да излезете от него, ако за сградата има одобрен проект за финансиране на етажната собственост. Това важи до изтичане на гаранционния срок за обновяването.

Друг съществен момент от закона е, че съседите получават голяма власт да се саморазправят с нарушителите на обществения ред в кооперацията. Те могат да налагат глоби и дори да изгонят провинилия се от дома му. Ако 75% от представителите на идеалните части гласуват, собственикът ще е длъжен да напусне апартамента си за срок до три години. За това време му остава единствено възможността да го отдава под наем.


150 лв. глоба за купон и бормашина

До 150 лева глоба могат да ви наложат съседите, ако не спазвате правилата на входа. Ако правите ремонт на банята, дъщеря ви се учи да свири на пиано или разгоненото куче вие посреднощ - трябва да предупредите предварително, иначе комшиите могат да поискат санкцията.

Според текстовете на закона глобата отнася съсед, който "създаде безпокойство, по-голямо от обичайното" за другите собственици и обитатели. Ако семейните скандали у вас са ежедневие, едва ли ще ви се размине. За същите нарушения юридическите лица отнасят санкция от 200 до 500 лв. За неизпълнено задължение по смисъла на закона глобата е стотачка за физическо лице и до 350 лева за фирма.

По-голяма санкция грози членовете на управителния и контролния съвет на съседската фирма. Ако не изпълнят добросъвестно поетите ангажименти, те ще трябва да извадят от джоба си до хилядарка. Управителите пък ще бъдат глобявани до 500 лв., ако пропуснат да впишат нови собственици или техните домашни любимци в домовата книга например.


Обжалваме диктата на мнозинството в съда

Всеки собственик на апартамент в сграда с режим на етажна собственост може да обжалва диктата на мнозинството в съда. Това трябва да стане до две седмици след приемането на спорно решение. Ако районният съд не постанови прекратяване, решението влиза в сила веднага.

Преди да ви прогонят обаче, съседите трябва да докажат, че не сте спазвали вътрешния ред или сте застрашили целостта на сградата. Можете да предявите иск срещу комшии и ако сте ремонтирали общите части за своя сметка, а те не са ви изплатили услугата.


Фирми и кабинети плащат петорно

До 5 пъти повече пари за асансьор, електрическо осветление и портиер ще плащат собствeниците на офиси, кантори, лекарски кабинети, магазини и ресторанти във входовете.

За разлика от влиянието при вземане на решения разходите за консумативи се разпределят между собствениците не според размера на идеалните им части, а според броя на обитателите на жилището. За деца до 6 години такси няма да се дължат. За сметка на това ще дават сума колкото за член на семейството, ако притежавате домашно животно, което "подлежи на извеждане", гласи законът.

Ако ви се налага да отсъствате над месец от дома и предупредите комшиите за това, таксата ви за текущи консумативи се намалява наполовина за времето, в което не живеете в апартамента си.

Свикват събрание до 1 ноември

Собствениците са задължени да провеждат общи събрания. Първото трябва да се свика до 1 ноември. Ако това не се случи, районният кмет ще принуди съседите да се съберат в срок от 3 месеца.

Общите събрания са задължителни поне веднъж годишно. Те се свикват, след като собствениците на 20% от идеалните части поискат писмено това. Ако управителният съвет не го направи, собствениците може да се жалват на районния кмет, който трябва да насрочи събранието до 2 седмици.

Минималният кворум е 67%. Ако той не се събере, след час събралите се комшии могат да взимат спокойно решения. Те са за размера на нужните разходи за ремонти и консумативи, за разрешения за поставяне на реклами върху сградата, даване право на строеж, отдаване под наем на общи части. Дневният ред обаче трябва да е предварително обявен, въпреки че законът оставя вратичка за "неотложни случаи".

Общите събрания не могат да се провеждат от 15 юли до 15 септември, както и на официални празници. Те избират управители и контролни органи. По договорка те работят срещу заплащане или безвъзмездно. Съседите не могат да откажат да участват в управителните или контролни съвети освен ако не докажат, че са физически възпрепятствани или твърде заети.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини