Италия в извънредно положение за 12 месеца заради трагедията в Генуа

Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви извънредно положение в Италия за срок от 12 месеца заради трагедията с рухналия мост "Моранди" край Генуа.

Подобни трагедии са недопустими в модерното общество, заяви Конте.

Правителството в страната деблокира 5 милиона евро от фонда за извънредни ситуации в страната, пишат световните агенции.

В изявление след извънредно заседание правителството стана ясно, че започва процедура по отнемане на концесията на фирмата, обслужваща съоръжението - Аутостраде пер л'Италия.

Спасителната операция продължи втора поредна нощ. Към момента е потвърдена смъртта на 39 души вследствие ступването на моста. В Италия ще бъде обявен ден на национален траур.

Мостът Моранди е построен между 1963 и 1967 г. в Генуа. Това е периодът на разцвет на мафията на Апенините и нейното проникване в такива сфери като строителството и ресторантьорството, пише Daily mail.

Строителната индустрия в Италия е компроментирана от корупция и инфлитриране на мафията. Нейните методи са налагане на високи цени в строителството, но влагане на некачествени материали.

Прокуратурата трябва да даде отговор какво е било участието на мафията както в строителството на виадукта Моранди, но и в неговото поддържане.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини