Видео показа за първи път тежко компрометираната конструкция на Аспарухов мост във Варна (видео)

Носещата конструкция на варненския Аспарухов мост е опасно компрометирана, бетонът е напукан и изронен, а арматурата на конструкцията е оголена и силно корозирала. Това показва във видео, разпространено в социалните мрежи общинския съветник Мартин Златев (БСП). Мостът е вече е на 44 години, а цялостен ремонт на съоръжението така и не е правен до момента.

Обещания за ремонт на моста бяха правени периодично както лично от премиера Бойко Борисов, така и от членове на кабинета му. През април 2015 г., когато се състояха местни избори, тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова официално откри "ремони дейности" по Аспарухов мост в присъствието на кмета на града Иван Портних. Според Павлова С отпуснатите от Републиканския бюджет 5 млн. лв. трябваше да бъде изпълнен първият етап от планираното обновяване - подмяна на хидроизолацията, цялостно асфалтиране и нови тротоари. Лиляна Павлова съобщи също, че "има заложени средства и за извършване на допълнителни ремонти, ако се установят такива в хода на строително-ремонтните дейности".

Цялостният ремонт на Аспаруховия мост бе оценен на 35 млн. лева, а Павлова обяви ,че останалите 30 млн. щели да бъдат отпускани поетапно от бюджета.

Пак през април 2015 г. по време на среща с актива на ГЕРБ във Варна преди предстоящите избори за местна власт, премиерът Бойко Борисов заяви, че парите, необходими за ремонта на Аспаруховия мост, ще бъдат заложени в републиканския бюджет за 2016 г. "Това ще е първото нещо, което ще направя през следващата година", каза тогава той.

През октомври кандидатът на ГЕРБ Иван Портних спечели втория си мандат като кмет на Варна, но пари за ремонта така и не се намериха. Само два месеца след изборите - през декември 2015 г. Лиляна Павлова отново дойде във Варна, за да бяви, че в бюджета за следващата 2016 г. обещаните 35 млн. лв. за ремонта на моста не са предвидени.

За последен път варненският кмет обяви, че ремонт ще бъде извършен на всяка цена, ако ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори през 2017 г. Въпреки изборната победа на партията обаче ремонт на основната носеща конструкция на моста така и не започна.

Аспарухов мост свързва централната част на Варна с кварталите "Аспарухово" и "Галата" с население от около 27 хил. души и е единствената връзка с Южното Черноморие през плавателния канал море - езеро. Съоръжението, което е част от магистрала "Черно море" и европейски път E87 е пуснато в експлоатация на 8 септември 1976 година и до пролетта на м.г. ремонтите, извършвани по него, са били само козметични.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини