БСП иска оставки заради скандалната поръчка на БАБХ. Пресата

Катастрофа. 

"Монитор":

Нови 5 жертви на катастрофа край морето

Петима души пострадаха при катастрофа на пътя Ахелой - Поморие. Това съобщиха от полицията в Бургас за "Дарик" радио. Лек автомобил с пловдивска регистрация, управляван от украински гражданин, застигнал и се блъснал в ремаркето на камион-влекач. Пострадалите са настанени в болница.

Инцидентът станал около 12:40 ч. днес. Говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева обясни, че виновникът за катастрофата е 21-годишен украински гражданин, който също е пострадал.

Бедствие. 

"24 Часа":

Отмениха бедственото положение в Мизия, Хайредин и Борован

От днес е отменено бедственото положение в три врачански общини - Мизия, Хайредин и Борован. То беше обявено преди месец, за да се осигури безопасното възстановяване след поройните дъждове, припомня БНР.

Възстановяването в Мизия след пороите миналия месец продължава. Все още се извозват кални наноси и се извършват дейности по изцяло новото изграждане на трите напълно разрушени улици. Общият размер на щетите в Мизия е близо 2 млн. лева.

Продължава възстановяването и на язовир "Рогозен" в община Хайредин. Пороят отнесе част от укреплението на преливника му, който е в ремонт от пролетта. Предстои пълно източване на водоемите от каскадата, която е част от язовира, за да се завършват строителните дейности.

Искания. 

"Сега":

БСП иска оставки заради скандалната поръчка на БАБХ

БСП поиска поне две оставки заради скандалната обществена поръчка на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). "Случващото се през последните седмици потвърждава позицията на БСП, че земеделският министър Румен Порожанов трябва да подаде оставка. Естествено е ръководителят на агенцията да си ходи, но това не значи, че премиерът или министърът не трябва да понесат отговорност за случващото се", заяви във Варна депутатът от левицата Кристиян Вигенин.

Става дума за обществена поръчка на БАБХ и покана за договаряне с "Глобул вижън 2018" ЕООД за доставка на препарати и набори за откриване на чума по дребните преживни животни. Фирмата бе регистрирана съвсем скоро, а основният й предмет на дейност е софтуерен и компютърен бизнес. След като се разшумя по случая, премиерът Борисов нареди конкурсът да бъде спрян.

Вигенин настоя още прокуратурата да се самосезира по случая. Ако тя не го стори, БСП ще прати сигнал. Според депутата трябва да стане ясно има ли политически чадър над БАБХ.

Бюджет. 

"Монитор":

300 млн. лв. допълнително са поискали общините от началото на годината

Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите от началото на годината до 10 август. Това се казва в справка, направена специално за "Хоризонт" от ведомството. Оттам допълват, че към момента са удовлетворени около 30% от тях. Средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева.

Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за девет лева, показват данните на финансовото министерство. Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, около 40% от исканията на общините са удовлетворени там. За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с "по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната". 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Насташ Кърев
    1 0
    17:09, 12 авг 2018
    Тия от БСП нямат срам Как така да си подаде оставка Порожана Ами като министър той има хиляди екстри Заплата кола лоби мадами и т н И отведнъж да се раздели с всичко това МОРЕ ГЛАВА СИ ДАВАМ министерския пост не давам Министър в България е преди всичко тепегьоз и гьонсурат
Последни новини