Скрили доклад, че фракингът замърсява въздуха във Великобритания

Експертен доклад на правителството на Обединеното кралство, в който се заключава, че добивът на шистов газ увеличава замърсяването на въздуха, е бил прикриван в продължение на три години. Документът бе публикуван тихомълком наскоро, след като правителството даде разрешение за фракинг в Ланкашир.

Докладът е изготвен от правителствената експертна група по качеството на въздуха (AQEG). Той е бил предаден на министрите през 2015 г., но бе публикуван едва на 27 юли тази година, тихомълком, съобщи GreenTech.bg. Няколко дена по-рано, на 24 юли, на фракинг-компанията Cuadrilla бе дадено първото разрешение за добив на газ чрез хидравлично разбиване – в последния ден на парламентарната година.

Еко защитници призоваха решението за предоставяне на лиценз за фракинг да бъде преразгледано спешно. Те се позоваха и на друг доклад, чието публкуване също е било забавено, който потвърждава, че фракингът води до спад на цените на жилищата с до седем процента.

В бавения три години доклад се казва, че фракинг-промишлеността ще увеличи замърсяването на въздуха, като се очаква азотните диоксиди при 400 кладенеца да се покачат с 1-4 на сто, а летливите органични съединения – с 1-3 процента.

„Въздействието върху качеството на въздуха на местно и регионално равнище навярно ще бъде значително по-високо от въздействието на национално ниво, тъй като дейностите по добива… вероятно ще бъдат много групирани”, пише в доклада.

„Това, което ме изненада, е, че основните източници на замърсяване на въздуха ще идват не толкова от самия процес на разбиване на скалите, колкото от индустрията – от дизеловите генератори, камионите, които се движат нагоре и надолу по пътищата, и всички дейности, съпътстващи хидравличното разбиване”, каза проф. Пол Монкс от Университета в Лестър и председател на AQEG.

Природозащитната общност на Острова е силно разгневена от случилото се. Наскоро бе взето и решение за третата писта на Хийтроу – преди комисията по изменение на климата да докладва за опасността от емисиите на CO2.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини