Явор Божанков: С деветата смяна в правителството няма заявка за промяна във водената политика!

„Девета смяна в правителството. Мога да припомня много случаи – един от които министър стана зам.-министър заради трагедията в Своге, но нищо във водената политика не се промени. Този път също няма заявка за промяна във водената политика“.

Това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред Bulgaria ON AIR по повод гласуването на новия министър на околната среда и водите.

По думите му новият министър е ход, за да не поеме отговорност Борисов. „Под него горят бушоните“, обясни Божанков.

Депутатът от левицата изтъкна, че мотивите за внасяне на вота на недоверие не започват и не свършват с водната криза в Перник. Той се спря на кризата с боклука и твърдението, че е добре да се гори боклук в България. По думите му такава практика има в Европа, но при инсталации, които отговарят на нужните условия, докато в България това не е така – отпадъци се горят в ТЕЦ-ове. Божанков отбеляза още, че липсва контрол при внасянето и горенето на отпадъци. Той подчерта, че във всеки по-голям град има множество индустриални замърсители, които не се проверяват, най-вероятно заради икономически интереси.

„В мотивите за вота на недоверие сме се фокусирали само върху факти – и те са стряскащи“, заяви Божанков. Депутатът обърна внимание още, че измерването на фини прахови частици се извършва на 47 локации у нас, но най-опасните за хората фини прахови частици се измерват само на 10 локации. „Дори нямаме точна информация и разчитаме на допълнителна информация от неправителствени организации. Качеството на въздуха е много лошо и е една от основните причини за преждевременна смърт“, припомни социалистът.

Божанков отбеляза още, че когато нещата стигнат до крайност, управляващите казват „дайте да се обединим“, тоест да се сподели отговорността за стореното, въпреки направените навременни предложенията от левицата, които обаче не са били чути.

Депутатът от левицата посочи, че целта на вота на недоверие е не да се смени един министър с друг, а да смени модела на управление, което трябва да мине през смяна на правителството. „Целта ни е и всеки българин да живее в чиста околна среда“, категоричен бе Божанков. 

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини