Пет "извънземни" от морските дълбини (видео)

    Формите на живот на Земята са много по-странни, отколкото сме свикнали да мислим. И все пак, размерът има значение. Защото, ако бяха 10-20 пъти по-големи, тези същества биха всявали страховит респект. В океаните и дори в плитчините на близките морета живеят достатъчно много немислими същества, за наш късмет - твърде малки, за да ни безпокоят.

    Син дракон

    Тези удивителни коремоноги мекотели обитават тропическите морета. Съвсем не са страховити в действителност с размера си - 4 сантиметра.

    Придвижват се бързо с яркосините си израстъци и периодически гълтат въздух. газовият мехур в стомаха им помага да се придвижват по повърхността.

    Гребенни медузи (Ctenophora)

    Някои видове от тези създания могат да достигнат до половин метър и са доста разпространени, включително в Черно море.

    Мелибе

    Още едно мекотело от Средиземно или Чевено море, но се среща и в плитчините край Папуа - Нова Гвинея. Достига до 10 см на дължина.

    Хищник е и се храни с по-дребните от него. Устата му е огромна (спрямо тялото) и цялата е обградена от сензори пипала, които откриват плячката и я улавят.

    Флабелина

    Flabellina pedata са коремоноги мекотели с дължина до 5 см.  Яркото им оцветяване варира от розово до виолетово. Живеятв в Средиземно море, Атлантика, Ла Манша и даже в Северно море.

    Морски ангел

    Това е хищен микроорганизъм, който се храни с морски дяволи - мекотели от рода Limacina. Обаче служи за храна на китове и морски птици.

    Морските ангели обитават по-хладните води в Северното полукълбо, на дълбочина до 500 метра. Те са хермафродити, които се размножават с кръстосано оплождане.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини