Захарова: Няма никаква сензация в наличието на руски инструктори в ЦАР

Мария Захарова прикани журналистите да си направят справка в сайта на външното министерство относно ЦАР. На своята фейсбук страница тя, подчертава, че "няма никаква сензация в наличието на руски инструктори в Центарлноарфиканската република

"Убитите руски журналисти, съдейки по мястото, където са намерени телата, са се придвижвали съвсем не в посоката, където работят инструкторите", отбелязва Захарова.

"Според информацията от място, те са игнорирали предупрежденията, че напускат зоната, която се контролира от местните органи на реда. Какво са правели в ЦАР в действителност, какви са били целите и задачите им остава отворен въпрос", пише още Захарова.

В ЦАР загинаха руският журналист Орхан Джемал, режисьорът документалист Александър Расторгуев и операторът Кирил Радченко. Според информацията, излезла в руски медии, те са снимали филм за частните военни компании.

Става ясно, че през март руското Министерство на външните работи е съобщило, че в отговор на съответната молба на президента на ЦАР, руската страна оказва на Банги безвъзмездна военно-техническа помощ. В частност, с тази цел в страната са изпратени руски военни и граждански инструктори.

"В централноафриканската армия в края на януари - началото на февруари тази година е доставена партида стрелково въоръжение и боеприпаси. Предвид това Комитетът командирова там 5 военни и 170 руски граждански инструктори за подготовка на  военнослужещите на ЦАР", се казва в съобщението, публикувано на сайта на ведомството в март. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини