Котешки паразит ни прави предприемачи

Променящ съзнанието паразит, открит в котешките изпражнения, може да даде повече кураж на хората и да им помогне да преодолеят страха от провала, твърдят учени.

Според ново изследване заразата с организма токсоплазма гондии дава предимство на предприемачите и мениджърите.

Паразитът, който се разпространява от котки, атакува мозъка и може да предизвика личностни промени, свързани с поемане на повече рискове.

Макар рядко да предизвиква симптоми, освен лек грип, инфекцията с токсоплазма гондии дълго време се свързваше само с автомобилни инциденти, невротизъм и самоубийства.

Най-новите изследвания, обаче, сочат че паразитът всъщност води до вземането на по-рисковани решения в бизнеса и помага за поддържане духа на предприемчивостта.

В рамките на изследването било открито, че професионалисти, които редовно посещават различни бизнес събития е два пъти по-вероятно да започват свой собствен бизнес, ако са заразени с токсоплазма гондии.

Анализ на слюнката на близо 1 300 американски студенти показал, че тези, изложени на въздействието на паразита, е 1.4 пъти по-вероятно да започнат свой бизнес.

При тях вероятността да се фокусират върху мениджмънт и предприемачество, отколкото върху други области, също била 1.7 пъти по-голяма.

Анализ на данни от 42 държави разкрил, че в глобален мащаб наличието на инфекция с токсоплазма гондии е “последователен, положителен предвестник на предприемаческа дейност”.

Предприемачеството често се описва като високорискова, силно възнаграждаваща дейност, свързана с липсата на икономическа стабилност.

Откритията сочат, че притъпеният страх от провала, може да е ключов фактор, обясняващ връзката между токсоплазма гондии и предприемачеството.

Паразитът променя поведението на гризачите по начин, който увеличава риска те да бъдат убити и изядени от котки.

Плъховете, заразени с токсоплазма гондии, губят естествения си страх от урината на хищниците.

В резултат, паразитът подобрява шансовете за репродуктивен успех.

Макар токсоплазма гондии да прекарва част от жизнения си цикъл в гризачи, птици и други животни, той се размножава само в домашни котки и техните родственици.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини