„Доган не съществува, той само командва отгоре“: из Кърджалийско преди конференцията на ДПС

Спи... с. Глухар.

Полуизтритият надпис на спирката в Глухар, село на 5 км от Кърджали, е осветен от топлата светлина на следобедното слънце. Лек вятър развява крайчетата на скъсаните и избледнели изборни плакати, от които надничат почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и доскорошният председател Мустафа Карадайъ. Чува се единствено тътенът от движението по близкия основен път, свързващ Кърджали с Маказа. По улиците няма почти никого. Всичко е така замряло, че преминаващите от време на време минувачи изглеждат забързани.

Според анализите на неправителствената организация Институт за пазарна икономика (ИПИ) през 2023 г. в област Кърджали заплатите, пенсиите и заетостта са под средните за страната. Местната администрация е сред трите с най-слаби резултати в България. Здравеопазването страда от хроничен недостиг на лекари и на болнични легла; представянето на учениците остава слабо; културният живот и туризмът са сред най-слабо активните. Сред положителните индикатори е броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността - най-ниският в страната.
На последните местни избори - през есента на 2023 г. - в Глухар са гласували 385 души. От тях 70% са избрали кандидата за кмет на ДПС. В голямата община - Кърджали, партията спечели кметския стол с 60% от гласовете, а общински ѝ съветници са два пъти повече от всички останали заедно. Предишният кмет, също от ДПС, управлява без прекъсване 20 години.

Осман седи пред джамията, която за разлика от другите села в околността е точно до входа на селото, до спирката. Слънцето очертава дълбоките бръчки на лицето му. Набраздените му ръце са скръстени на бастуна. Приема, макар и без особена охота, опита за разговор за предложените съпредседатели на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Поглежда с премрежен поглед, прави пауза, а после отсича: „Чакъров!" Отвръща глава на другата страна и подпира бузата на ръцете си и повтаря: „Чакъров да е. Другият - след него."

Макар областта да се слави от 90-те години на миналия век като „бастион на ДПС“, Осман е сред малцината, които изобщо реагират на въпроса какво очакват от предстоящата конференция на партията на 24 февруари, след която начело на движението за първи път може да се озове етнически българин. Мястото изглеждаше отредено за Пеевски, когото Доган нарече феномен. Депутатът, санкциониран за корупция по закона „Магнитски“, скорострелно се издигна до председател на парламентарната група и говорител на властта. Доган обаче смени формулата и лансира двама съпредседатели, като за втори посочи дългогодишния депутат Джевджет Чакъров, етнически турчин.

Спирката в село Глухар

От Кърджали изборът изглежда предрешен - и говорещите открито, и запазващите мълчание смятат, че щом това е ясно изразената воля на почетния председател, решението е взето. Трите жени, събрали се на раздумка в съседното село Пчелар, не знаят за конференцията и питат кога ще са изборите. Ахмед, също от Глухар, дори се изненадва, че изборът предстои - смятал, че вече е проведен. Пред джамията Осман отказва повече разговори с репликата: „Доган не съществува, той само командва отгоре."

Повечето хора от местните структури на ДПС във и около Кърджали не говорят, а ако коментират, предпочитат да не застават с имената си. Мнозина от редовите жители на селата и по-големия град предпочитат също мълчанието, придружено от свиване на рамене, от съображения за сигурност. Открито политическата тема обсъждат само тези, които не гласуват за ДПС, или неколцината, които се определят като опозиционери на партийната линия.

Колко е важен лидерът

Личностите и биографиите на двамата кандидати за лидер на ДПС не се коментират тук. Санкциите за корупция по закона „Магнитски“ са далечна и неразбираема тема, маловажна на фона на липсата на поминък, лоши пътища, проблеми с водоснабдяването, липсата на перспектива. За хората от местните структури на ДПС те са недоказани, а Пеевски дори не може да се защити.

Според активист от ДПС, пожелал анонимност, кандидатурата изобщо не е тема. На въпроса защо отговаря: „Защото Доган така е определил, защото дори да имат нещо против, това няма да се отрази по никакъв начин на избора. А Пеевски си работи човекът. Всеки ден работи."

За местните има две сигурни неща за предстоящата конференция: че Пеевски ще бъде избран и че Чакъров е предложен заради реакцията на най-голямата изселническа организация „Балгьоч“ срещу кандидат, който не е етнически турчин. Оттам нататък въпросите не са свързани с това събитие, а с ежедневните притеснения.

За доскорошния председател на ДПС Мустафа Карадайъ никой не говори. Той е призракът, надничащ от полускъсаните плакати.

За турците и други съображения

„Нашите хора са прекалено много зависими от ДПС“ - така обяснява липсата на интерес Лютви Байрам, 70-годишен фермер от Ардино. Напомня, че в този край общините са най-големите работодателите - Ардино е малко градче, почти от всяко семейство има някой, чиято работа е свързана или зависи от общината. „В края на краищата хората са намерили пристан, едва ли ще се откажат от това. Вътрешно може да имат резерви, но заради работата си се съгласява на всичко."

Лютви Байрам

Байрам е един от седмината български турци, които преди парламентарните избори през 2022 г. отправиха призив да не се гласува за ДПС и обявиха, че са непредставени в парламента от никоя партия. Две години по-късно казва, че нищо не се е променило - никоя партия не се обръща към хората от региона, където моделът на ДПС е пуснал корени: „Важно е за един беден селянин да има какво да яде. Затова, когато получи безплатен обяд, въпреки че не е крайно нуждаещ се, естествено, че ще гласува за ДПС. Затваря си очите и не смее да се противопостави."

Очите му сякаш винаги се смеят, дори когато думите му са сериозни. Гласът му е плътен, не се притеснява да говори силно. Казва, че никога не е гласувал за ДПС и няма да го направи, а в района има и други като него. Не са имали проблеми заради мнението си, но други хора се страхували.

Отказал да подкрепи ДПС, защото при формирането ѝ видял в листите „офицер до офицера“ от бившата Държавна сигурност и бил сигурен, че няма как да защитават интересите на турците. „Не възприехме ДПС като наша партия и действително няма нещо, с което да е защитила нашите интереси." Дава за пример неуредени въпроси от времето на т.нар. възродителен и подозира, че част от тях нарочно не са разрешени, за да се казва на електората, че трябва да се мобилизира, та ДПС да има достатъчно депутати.

В главите им се набива, че българските партии са лоши и масово се гласува за ДПС. Но всъщност умишлено държат хората в зависимост. Всичко използват в техен интерес. Колко депутати може да има ДПС?

Според него кандидатурата на Пеевски цели той да подобри имиджа си заради санкциите „Магнитски“. „Ако той е загрижен толкова за това население, 20 години защо е мълчал? Една дума не е обелил в интерес на турското население и сега баш дойде на Тюркян чешма. Какво му е коствало да дойде по-рано като гражданин, като депутат“, пита риторично Байрам. В края на декември Пеевски държа реч от името на ръководството на ДПС на традиционния събор в почит на жертвите от протестите срещу принудителната смяна на имената. Местните хора казват, че който бъде пратен да говори на честването, става лидер на ДПС.

Смята обаче, че Доган се е изплашил от изявлението на „Балгьоч“ и е променил решението си за лидера.
„Джевдет Чакъров ще е председател на турците, а Пеевски ще лобира за българите. А защо не сложат и за ромите председател“, шегува се Байрам.

Бърка чая със загрубелите си от работа ръце и поклаща глава, сякаш се съгласява с някоя своя мисъл.

Ако не си с ДПС, потъваш

Възрастният мъж няма съмнение в избора на Пеевски и описва положението в ДПС като от ерата на комунизма: „Като едно време с Политбюро е положението." Подобно сравнение се чува и в Кърджали, Чорбаджийско, Трепетлика, Кирково. Идва обаче основно от хора, които не гласуват за ДПС.

Пътят от Кърджали до Маказа е хубав и сякаш прясно ремонтиран. Встрани, по селата, картината е друга

„Гладен човек не може да мисли демократично“, разсъждава Назиф, докато припалва цигара в кръчмата на село Трепетлика. В политиката е, откакто е на 25, но никога за ДПС. Минал е през НДПС, ДОСТ, при Касим Дал, бил е общински съветник в Кирково. Постоянно слага захар в чая си, но така и не отпива - сякаш трябва да прави нещо постоянно с ръцете си. Преди да отговори на въпрос, се усмихва.

Убеден е, че Пеевски ще бъде избран, а Чакъров е параван за хората, които може да имат нещо против. Млад мъж присяда на масата и с тих глас се включва в разговора, оглеждайки се кой влиза. И според него решението вече е взето, а обяснението е лаконично:

Лидерът на парите е той. Ние сме тук замразени. Каквото кажат нашите хора отгоре, това ще е. Ако излезеш, къде ще отидеш? Който отпада от ДПС, потъва

Назиф илюстрира казаното с възрастен човек от селото, който не може с години да се пребори улицата до къщата му да бъде асфалтирана, защото не гласува за ДПС. Заключава тъжно, че независимо коя партия печели, след изборите започва да се говори „не за интересите на хората, а за интересите на върхушката“.

Тютюневозелените очи на Валентин Манев отразяват надписа на „Кафе Романтика“ в село Кирково. Той е сред малцината, които през 90-те години пробиват в този район - става кмет на Кирково от СДС. Впоследствие се разочарова и преминава в ГЕРБ. Казва, че след като видял кадруването на Цвета Караянчева тук и лидерството на Бойко Борисов, напуснал и бил обявен за враг. Три години не можал да си намери работа, „дори като чистач“, стигнал до Ямбол да работи в строителството. Върнал се, за да гледа болната си майка, и получил работа през един от активистите на ДПС.

Нарича себе си „селски политикан“. Последно е бил кандидат за депутат от „Продължаваме промяната“, но казва, че е отвратен и не му се занимава с политика. Не знае дори дали ще гласува повече. Нарича ДПС „машина за избори“ и ѝ признава, че се грижи за кадрите си. По думите му „останалите лидерчета в областта“ се борят да станат лидери, за да отидат и да се пазарят с ДПС за парче от баницата.


Политиците от жълтите павета си нямат представа какво се случва тук и какво представлява ДПС. Приказките от едно време, че под строй карали хората да гласуват, не са верни. ДПС е лидерска партия със сериозна дисциплина
Валентин Манев

Дава пример със състоянието на пътищата и ремонти, които се дават на фирми, близки до ДПС или свързани с партията. Посочва пътя на входа на Кирково, който посреща с надпис: „Повече неща ни обединяват, отколкото разделят“, който е напълно разбит и в очакване да бъде ремонтиран. Това е трябвало да започне около изборите през октомври, но така и не е случило.

Вече просто няма никакъв смисъл

Според Радослав Милев надежда за Кърджали няма, защото хората отказват да се бунтуват срещу нещата, с които не са съгласни: „Вече просто няма никакъв смисъл. Много е отчайващо е!" Той е общински съветник трети мандат в Кърджали, бил е кандидат за кмет на града от „Продължаваме промяната - Демократична България“ през октомври 2023 г., но събира малко над 1300 гласа и се нарежда четвърти. Има няколко заведения, хотел и магазини и смята да напуска политиката след края на този мандат като общинар.

Обяснява, че управлението на ДПС го дразни и опитва да накара хората да не търпят. „Всички виждаме какво се случва. Крадат като...", не довършва изречението Милев, но разказва за път до близко село, който по документи е направен и ремонтиран, парите са усвоени, но нищо не е свършено. Мечтата му е един ден Кърджали да е „нормален град, в който ДПС да няма монопол“, но намира ситуацията за отчайваща заради страха на местните хора да поемат отговорност за живота си.

По-лесно е да заминеш за чужбина, да премълчиш, да платиш рушвет, но не отиваш да гласуваш
Радослав Милев

„Младите напускат, защото няма шанс и заради некадърността, с която се управлява. Шуробаджанащината е навсякъде“, казва учителката и кариерен консултант Леман Топчу. Тя е от Ардино, но работи в Кърджали. По думите ѝ „всеки се урежда без образование в общината“. Допълва, че най-много я боли, защото вижда „много неграмотни турци там, които са зависими заради работата си, но не могат да напишат нищо на български или на турски“. Не вижда шанс това да се промени скоро и казва, че с издигането на Пеевски и фактът, че той ще стане председател, именно тези хора, поставени в зависимост, неграмотни, стават по-уверени в живота, който водят. Тя също никога не е гласувала за ДПС. Отглежда двете си деца сама, дъщеря й е в Германия, а синът й завършва скоро училище и също иска да учи в чужбина.

Всичко иска да избяга навън. Въобще не ги вълнува кой е Пеевски и какво е правил. Който иска да остане тук, намират му работа и става избирател
Леман Топчу, учителка

Табелата „Блок Щастие“ на жълтата стена на жилищния блок на улица „Металург“ в Кърджали е с изчегъртани букви. От прозореца до нея възрастен човек гледа навън, а на лицето му са изписани умора, притеснение, безнадеждност. Взира се няколко минути, а после рязко дърпа завесата.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини