100 българо-турски дестинации предлагат в интернет винен и гурме туризъм

Транс гурме тур между пограничните райони на България и Турция. Маршрутите вече е възможно да бъдат набелязани и през интернет. Те са описани в платформа. В нея са качени 6 варианта за дестинации в турските райони Одрин и Къркларели, и три от България: в Хасковска област, Ямбол и Бургас.

Интернет страницата е създадена по проект по трансгранично сътрудничество на Търговско-промишлените палати на Хасково и Одрин и Сдружение „Тракийско устойчиво развитие“. Той приключи именно със сондажа и представянето в интернет на възможностите за туризъм между съседните райони на двете държави. Общата база данни включва над 100 дестинации от двата края на границата. Включени са винарни, заведения за хранене, пекарни хотели, ресторанти, мандри, както и туристическите -информационни центрове.

В платформата има и рецепти от българската и турската кухня. Тя е триезична и е отворена за попълване. От хасковски регион е качен туристическия маршрут „Мезек-Ивайловград“.

„Хората са жадни да опитат от местните ястия на съседите. Да вкусят питиета, а в същото време да разгледат и забележителностите в района, в който са избрали да посетят. Туристическият гурме пътеводител е и с мобилно приложение.

Целта на проекта е да се мотивира от една страна бизнеса да е по-активен в предлагането на дестинациите, където се намират кулинарно, винарните и историческите пунктове, а от друга страна те да се популяризират, като възможност за организиране на по-различно пътуване и преживяване в пограничните райони на България и Турция.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини