Научните факти зад вълшебните изгреви и залези

Понякога залезите и изгревите са впечатляващи. От древни времена хората са ги използвали, за да разберат и предскажат климатичните условия.

Но каква е причината за червените изгреви и залези?

Слънцето се намира ниско над хоризонта при изгрев и залез. По това време на деня, слънчевата светлина преминава през по-голямо количество атмосфера, за да достигне при нас.

Когато светлината попадне в контакт с атмосферата, тя се разпръсква, особено ако въздухът е наситен с прах, дим и други частици.

Ефектът на разпръскването засяга най-вече синята част от светлинния спектър. До момента в който светлината достига до очите ни, са останали предимно жълтите и червени части от спектъра.

Частиците прах и дим обикновено се натрупват в атмосферата под области с високо атмосферно налягане, свързвани със сухо и хубаво време.

Ако някога сте ходили в град Дарвин в Северната територия, Австралия по време на сухия сезон (периодът между май и септември) вече знаете, че великолепните оранжеви залези са почти ежедневно явление.

В това има логика – небето над Северната територия по това време от годината често е пълно с прахови частици, донесени от сушата чрез сухите югоизточни ветрове.

Какво подсказва червеното небе за времето?

Червеното небе при изгрев слънце подсказва, че област на високо атмосферно налягане и хубаво време, с всички прахови частици във въздуха, се е преместила на изток.

Тя освобождава място за област на по-ниско атмосферно налягане и лошо време – вероятно студен фронт и дъждове, която идва от запад.

От друга страна, червеният залез ни подсказва, че лошото време вече си е отишло, че атмосферното налягане е по-висок и, че можем да очакваме подобряване на времето от запад.

Червеното небе и облците

Това което често прави червените изгреви и залези още по-впечатляващи е позицията на слънцето на небето и облаците.

Когато слънцето се намира ниско над хоризонта, слънчевите лъчи се отразяват върху обратната страна на облаците високо в небето и създават феерия от червени и оранжеви цветове, които пораждат илюзията за небесен пожар.

В случая с червените изгреви, небето на изток е много по-вероятно да е безоблачно, а времето хубаво, което позволява на слънцето да изгрее над високите облаци, носещи бури от запад.

При червените залези, небето на запад е ясно, а слънчевите лъчи попадат върху облаците на изток.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини