Невиждани до момента структури засечени в слънчевата корона

С помощта на най-съвременни технологии учени направи удивително подробни изображения на външната атмосфера на слънцето – така наречената корона – и откриха детайли изплъзвали се от вниманието им до момента.

Слънцето е сложно устроен обект, но като се има предвид скорошното изстрелване на апарата Паркър, скоро може би ще разберем повече за него.

Екип учени от Югозападния изследователски институт използвали коронографа от обсерваторията STEREO-A на НАСА, за да проучат външната атмосфера на слънцето.

Те прибегнали до затъмняващ диск, поставен пред лещите, за да блокира слънцето и светлината, която би могла да скрие фини детайли от плазмата в слънчевата атмосфера.

Короната е изключително гореща, много по-гореща от 5 800-те Келвина на вътрешната фотосфера – между 1 и 3 милиона Келвина. Тя и източник и на слънчевия вятър – постоянния поток от заредени частици, които се носят от слънцето във всички посоки.

Когато измерванията на слънчевия вятър се правят близо до Земята, магнитните полета вграденти в тях са сложни и преплетени, но не е ясно кога точно се е образувала тази турбулентност.

“В дълбокия космос слънечевият вятър е поривист и турбулентен. Но как е станал такъв? Дали е напуснал слънцето спокойно и е станал турболентен при пътешествието си из Слънчевата система или поривите ни дават информация за самото Слънце”, казва физикът Крейг Дефорест.

Ако турбуленцията се образуваше в източника на слънчевия вятър – Слъцето – тогава трябваше да виждаме сложни структури в короната, които да са причината за тази турбулентност. Предишни наблюдения обаче не откриха подобни структури.

Те показаха короната като гладка, ламинарна структура. Оказва се, обаче, че наблюденията са били измамни. Структурите същестуват, но досега не сме успявали да направим изображения с достатъчно висока резолюция, за да ги забележим.

“Всяка структура, която смятахме, че разбираме, се оказа, че съдържа по-малки структури и че е по-динамична, отколкото сме смятали”, казва Дефорест.

Учените открили, че дъгите в короната, които могат да се превърнат в слънчево изригване и да изпратят плазма и частици в пространството, не са единични структури – те се състоят от безброй фини нишки.

Установили също, че такова нещо като повърхност на Алфвен не съществува – теоретична граница, след която слънчевият вятър започва да се движи по-бързо от вълните, придвижващи се в обратна посока из него.

Според Дефорест, съществува общирна “ничия зона” или зона на Алфвен, в която слънчевият вятър постепенно се откъсва от слънцето, а не ясно очертана граница.

Изследователите се натъкнали и на една мистерия – на разстояние около 10 слънчеви радиуса, слънчевия вятър внезапно променил характера си, преди отново да се върне към нормалното си състояния – това подсказва, че на въпросното рязстояние се случва нещо, което би представлявало интерес за физиците.

Какво е то, вероятно ще ни отговори апаратът Паркър, който ще бъде изстрелян през август.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини