Строителите на Стоунхендж прилагат теоремата на Питагор 2000 г. преди него

  Стоунхендж е древен археологичен комплекс, построен някъде между 3000 пр.н.е. и 2000 г. пр.н.е. в Уилтшир, Великобритания. И винаги е бил обвит в мистерия.

  Авторите на новата книга "Megalith: Studies in Stone" (Мегалит: Познание в камък), посветена на Стоунхендж, извършват изследвания върху геометрията на неолитните паметници и разбират, че строителите на Стоунхендж прилагат теоремата на Питагор 2000 години, преди гръцкият философ да се роди.

  Според авторите всички неолитни паметници са построени от древни астрономи, за да улеснят изчисленията си на лунните и слънчевите цикли, както и затъмненията. С други думи, Стоунхендж е сложен календар.

  Теоремата на Питагор, постулирана около 550 г. пр.н.е., се използва от хиляди години от строителите, за да получат перфектни ъгли.

  Повечето от нас знаят добре питагоровата теорема, чиято формула е: а2 + b2 = c2, където a и b се срещат под прав ъгъл и c е дългата страна на триъгълника.

  Тaзи закономерност е невероятно полезна, когато е нужно да се определят разстоянията между точките в правоъгълния триъгълник или в четириъгълниците, независимо дали става дума за изграждане на сгради, картиране на съзвездия или земеразделяне.

  Това че не е изненадващо, че учените са виждали признаци на употребата му сред вавилонски, древнокитайски и ведически индийски култури.

  Нова книга, на пазара от 21 юни 2018, за да съвпадне с лятното слънцестоене, показва че Стоунхендж е най-ранното превъплъщение на знаменитата теорема, от 2750 г. пр.н.е. В древния паметник се крие правоъгълник от четири камъка от пясъчник, които разделени на две по диагонал образуват перфектен питагоров триъгълник 5:12:13 в цели числа от мегалитни ярдове (2.72 фута или 83 см), които вероятно са били положени с помощта на въжета и колчета.

  Осемте лъча, прекарани от върховете на правоъгълника и триъгълниците, също се подравняват с важни дати в неолитния календар, като лятното и зимно слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие.

  Tе бележат Imbolc, древната дата за началото на пролетта на 1 февруари, Beltane, или 1-ви май, Lammas, началото на събирането на реколтата от пшеница и Samhain, 31 октомври, което по традиция бележи времето, когато добитъкът се смъква от летните пасища и се коли за зимата и става по-късно Хелоуин.

  "Виждаме триъгълници и двойни квадрати, които са прости версии на питагоровата геометрия", коментира редакторът Джон Матинау (John Matineau) за The Telegraph.

  Авторите твърдят, че страните на триъгълниците формират съотношения, които отразяват известната формула, което предполага, че дори и да не са доказвали теоремата, строителите са знаели, че това е полезен начин да се построи правоъгълен триъгълник.

  И са приложили тези знания изглежда не само за подреждането на блоковете, а са ги използвали и да определят мястото на самия Стоунхендж, то образува също питагоров триъгълник с кариерите, откъдето са гигантските камъни, според авторите на книгата.

  "Хората гледат на неолитните строители на Стоунхендж като на диви варвари, но те са имали много знания, които са забравени", коментира Робин Хийт (Robin Heath), един от авторите.

   

  Авторите смятат, че голяма част от знанието е загубена след възхода на християнството във Великобритания.

  Все пак всичко дотук трябва да се приема с голяма доза предпазливост. От една страна, това е книга, а не научна статия, която е преминала партньорска проверка.

  Числените отношения, скрити в древни обекти, са предпочитана тема за историците и макар че те наистина могат да са ясни знаци за знание и културно развитие, те могат да бъдат и плод на нашето въображение. 

  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  18 фев 2020
  Последни новини