Строителите на Стоунхендж прилагат теоремата на Питагор 2000 г. преди него

  Стоунхендж е древен археологичен комплекс, построен някъде между 3000 пр.н.е. и 2000 г. пр.н.е. в Уилтшир, Великобритания. И винаги е бил обвит в мистерия.

  Авторите на новата книга "Megalith: Studies in Stone" (Мегалит: Познание в камък), посветена на Стоунхендж, извършват изследвания върху геометрията на неолитните паметници и разбират, че строителите на Стоунхендж прилагат теоремата на Питагор 2000 години, преди гръцкият философ да се роди.

  Според авторите всички неолитни паметници са построени от древни астрономи, за да улеснят изчисленията си на лунните и слънчевите цикли, както и затъмненията. С други думи, Стоунхендж е сложен календар.

  Теоремата на Питагор, постулирана около 550 г. пр.н.е., се използва от хиляди години от строителите, за да получат перфектни ъгли.

  Повечето от нас знаят добре питагоровата теорема, чиято формула е: а2 + b2 = c2, където a и b се срещат под прав ъгъл и c е дългата страна на триъгълника.

  Тaзи закономерност е невероятно полезна, когато е нужно да се определят разстоянията между точките в правоъгълния триъгълник или в четириъгълниците, независимо дали става дума за изграждане на сгради, картиране на съзвездия или земеразделяне.

  Това че не е изненадващо, че учените са виждали признаци на употребата му сред вавилонски, древнокитайски и ведически индийски култури.

  Нова книга, на пазара от 21 юни 2018, за да съвпадне с лятното слънцестоене, показва че Стоунхендж е най-ранното превъплъщение на знаменитата теорема, от 2750 г. пр.н.е. В древния паметник се крие правоъгълник от четири камъка от пясъчник, които разделени на две по диагонал образуват перфектен питагоров триъгълник 5:12:13 в цели числа от мегалитни ярдове (2.72 фута или 83 см), които вероятно са били положени с помощта на въжета и колчета.

  Осемте лъча, прекарани от върховете на правоъгълника и триъгълниците, също се подравняват с важни дати в неолитния календар, като лятното и зимно слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие.

  Tе бележат Imbolc, древната дата за началото на пролетта на 1 февруари, Beltane, или 1-ви май, Lammas, началото на събирането на реколтата от пшеница и Samhain, 31 октомври, което по традиция бележи времето, когато добитъкът се смъква от летните пасища и се коли за зимата и става по-късно Хелоуин.

  "Виждаме триъгълници и двойни квадрати, които са прости версии на питагоровата геометрия", коментира редакторът Джон Матинау (John Matineau) за The Telegraph.

  Авторите твърдят, че страните на триъгълниците формират съотношения, които отразяват известната формула, което предполага, че дори и да не са доказвали теоремата, строителите са знаели, че това е полезен начин да се построи правоъгълен триъгълник.

  И са приложили тези знания изглежда не само за подреждането на блоковете, а са ги използвали и да определят мястото на самия Стоунхендж, то образува също питагоров триъгълник с кариерите, откъдето са гигантските камъни, според авторите на книгата.

  "Хората гледат на неолитните строители на Стоунхендж като на диви варвари, но те са имали много знания, които са забравени", коментира Робин Хийт (Robin Heath), един от авторите.

   

  Авторите смятат, че голяма част от знанието е загубена след възхода на християнството във Великобритания.

  Все пак всичко дотук трябва да се приема с голяма доза предпазливост. От една страна, това е книга, а не научна статия, която е преминала партньорска проверка.

  Числените отношения, скрити в древни обекти, са предпочитана тема за историците и макар че те наистина могат да са ясни знаци за знание и културно развитие, те могат да бъдат и плод на нашето въображение. 


  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  21.09.2019
  Последни новини