Гутериш предупреждава, че насилието в Газа ще доведе до война

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ескалацията на насилието в Газа е "предупреждение към всички, колко близо е положението до война" и настоятелно призовава Израел и Хамас да прекратят огъня, съобщава АП.

В неговия доклад до Съвета за сигурност Гутериш пише, че е "шокиран" от стрелбата на израелските въоръжени сили срещу граничните протести в Газа, започнали на 30 март. Трябва да се ограничава използването на такава сила "освен в краен случай", предупреждава той.

"Убийството на деца, както и очевидно разпознаваеми журналисти и медицински служители от силите за сигурност по време на демонстрация е абсолютно неприемливо. Те трябва да могат да изпълняват задълженията си без страх от смърт или нараняване", коментира Гутериш.

Гутериш предупредава, че действията на Хамас и други военни групи не само рискуват палестинския и израелския живот, а и "усилията за възстановяване на достойнството и перспективите за намиране на по-благоприятно бъдеще за палестинците в Газа".

"Категорично осъждам действията на всички, които ни доведоха до тази опасна и нестабилна ситуация", заявява генералният секретар на ООН.

Над 120 палестинци са убити  и над 3 800 са ранени от израелски войници при масовите протести по границата между Израел и Газа. Преобладаващото мнозинство от тях са невъоръжени, по данни на здравните служби в Газа. Позицията на Израел е, че Хамас използва протестите за прикритие за атаки срещу границата.

Протестиращите настояват за "правото на връщане" на потомците на палестински бежанци в домовете на предците им в сегашен Израел.

Повече от 700 000 палестинци са експулсирани или избягали във войната от 1948 г. при създаването на Израел. Две трети от жителите на Газа - 2 милиона жители - са потомци на бежанци.

"Няма друга алтернатива на решението за двете държави", Израел и Палестина трябва да живеят заедно в мир и с Йерусалим като столица на двете държави, са казва в доклада на Гутериш.

Генералният секретар докладва за изпълнението на резолюцията на Съвета за сигурност от декември 2016 г., в която се настоява за спиране на всички израелски селищни дейности и съобщава, че Израел не се съобразява.

"Израелските селищни дейности продължават и подкопават надеждите и практическите перспективи за създаване на жизнеспособна палестинска държава", допълва той.

Решението на Израел за одобрение на 3500 жилища в окупирания Западния бряг е "най-голямата партида от одобрения от юни 2017 г." и това създава "още повече пречки" .

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини