Кафе ще заменя инсулиновите инжекции при диабетиците?

Дните на инсулиновите писалки може би са преброени. Учени от Швейцария твърдят, че в бъдеще лечението от диабет ще се състои не от инжекция в ръката след ядене, а от чаша еспресо.

Изследователите се надяват да преобразят напълно живота на диабетиците чрез имплант, съдържащ стотици хиляди дизайнерски клетки, които ще отделят лекарство всеки път когато засекат кофеин в кръвообращението.

Тестове върху мишки с диабет демонстрирали, че подкожният имплант се активира от кофеина в кафето, чая и енергийните напитки и произвежда лекарство, за да контролира стойностите на кръвната захар у животните. За увеличаване на дозата, учените просто предложили на мишките по-силно кафе.

“Това е нещо, което напълно би могло да се впише в ежедневието ви. Пиете кафе или чай сутринта, още едно след обяд, трето по време на вечеря, в зависимост от това какво количество лекарство ви трябва”, казва Мартин Фусенегер, оглавяващ екипа от изследователи от Швейцарски технологичен институт в Цюрих.

Имплантът няма да е готов за употреба от хора скоро. Фусенегер вярва, че може би ще измине десетилетие в тестове и изпитвания, преди да се появят доказателства, че подходът е безопасен и ефективен.

Ако проработи, той би могъл да замени редовните инжекции с инсулин при диабетиците. “Животът ви може пак да стане нормален. Имплантът ще издържа от 6 месеца до 1 година, преди да трябва да се замени”, добавя ученият.

Учените описват как са модифицирали човешки клетки, за да произведат лекарството за диабет GLP-1. Медикаментът стимулира така наречените бета клетки в панкреаса, за да произведе инсулин, който на свой ред контролира стойностите на кръвната захар.

Дизайнерските клетки съдържат “генна верига”, която им позволява да засекат кофеиновите молекули в кръвообращението. Когато клетките открият кофеин, те реагират, произвеждайки лекарството GLP-1. Имплантът се състои от хиляди гелоподобни капсули, съдържащи стотици дизайнерски клетки. “Когато ги инжектирате под кожата, те залепват една за друга като хайвер. Капсулите предпазват клетките от имунната система, но допускат кофеина и отделят лекарството GLP-1”, казва Фусенегер.

За да установят доколко добре работят клетките, учените ги изложили на въздействието на различни стойности на кофеина – от шоколадови шейкове до билкови чайове, кола, черен чай , ред бул и различни инстантни напитки. Билковите чайове и шоколадовият шейк не оказали никакво въздействие върху клетките, но всички останали напитки задействали освобождаването на лекарството в различна степен, в зависимост от кофеиновото си съдържание.

Фусенегер предупреждава, че лечението с дизайнерските клетки, може да не е ефективно при всички пациенти, но той все пак е оптимист: “Това би подобрило значително качеството на живота на хората. Не познавам много хора, които да не пият нито чай, нито кафе”, казва той.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини