Държавата няма да дава гаранции за АЕЦ "Белене", обясни Томислав Дончев

Държавата няма да дава пари за построяването на АЕЦ "Белене", няма да има държавни гаранции. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия.
 
"Ако има стратегически инвеститор, значи ще има и пазар", заяви Дончев.Според вицепремиера, реакторите на централата ще са руски, защото вече са купени и с тях българската държава ще участва в проекта. Какви обаче ще са турбините и другото оборудване зависи от инвеститора, който бъде избран, каза Дончев.Относно срещата на върха ЕС- Западни Балкани, която бе в София на 17 май, Дончев обясни, че има да се свърши още много работа. "България си свърши работата и вкара темата отново в дневния ред на Европа. Трябват реформи в самите държави. Освен това бавно и неотменимо убеждаване на гражданите, че членството в ЕС няма алтернатива. Същият процес трябва да тече в държавите членки", каза вицепремиерът.
 
ЕС няма полза от такъв остров с нерешени проблеми, допълни той.Относно обсъждания пакет "Мобилност", който засяга условията на труд на превозвачите, Дончев обяви, че това е не само в ущърб на България, той нарушава редица европейски принципи включително и този за свободно движение на хора. "Един превозвач може да не иска да се прибере вкъщи, а да отиде да види тъща си в Испания. Защо му вменяваме да се прибере в България", коментира Дончев по повод новите правила за тираджиите, които иска да наложи Европейската комисия.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини