Клубове пренасят изкуствения интелект на футболното игрище

Прогнозните анализи, базирани на големи данни, се превръщат в неразривна част от разработването на успешни стратегии в спорта. Тези подходи стават все по-автономни и биват описвани от представители на индустрията като изкуствен интелект (AI). Някои от най-известните футболни клубове в света вече имат AI отдели, които събират, обработват и анализират информация, за да подобрят всички аспекти от представянето на клуба – от продажбите до резултатите на терена.

Футболен клуб Бенфика, Лисабон е сред спортните организации, инвестиращи в изкуствен интелект. “През последните 8 години, събираме информация за всяко отделно докосване на топката, от всеки отделен играч. В момента разчитаме на 100 GPS устройства, следящи 100 променливи”, казва Жоао Копето от Бенфика. Той признава, че клубните експерти все още се опитват да открият как да се възползват максимално от събраната информация. Бенфика разчита на свързани преносими устройства, за да следи разнообразни физически дейности. Според Копето целта на интернета на нещата, е да осигури информация за играчите в реално време – физическото им състояние, риска от контузии, степента на представяне. Макар че, по думите му, технологията все още не успява да поддържа темпото на нуждите в съвременния футбол.

Експертите от Бенфика вярват, че изкуственият интелект е най-полезен в случаите, в които трябва да се изготвят прогнози. В света на футбола, това означава два пъти седмично, преди домакинска среща или гостуване – в национални първенства или европейски турнири.

Португалският клуб разполага със сложна вътрешна база данни, която непрекъснато се актуализира и развива. “Крайната цел е да се изготвят изчрепателни доклади за мениджърите, което ще им даде възможност да разработят печаливши стратегии на терена”, казва Нуно Маурисио от Бенфика.

Експертите признават, че все още липсва достатъчно информация, за да бъде обучен изкуствения интелект да избягва възможни пристрастия. По тази причина все още се налага намесата на човешки анализатори. В този случай става въпрос за различни модели на машинно учене. Специалистите от Бенфика са отдадени на идеята да създадат прогнозни анализи, базирани изцяло на изкуствен интелект.

Според Джонатан Фицпатрик от Нюкасъл Ютайтед, основното приложение на изкуствения интелект във футбола е да предсказва резултатите от двубоите и потенциалните контузии, но според него би могъл да си използва и за откриване на таланти. “Съвременният футбол е мулитимилионен бизнес. Клубовете биха искали да са нясно с дългосрочните перспективи за всеки отделен играч, за да могат правилно да инвестират средствата си”. Специалистите от Бенфика се опитват да прогнозират по-нататъшното кариерно развитие на играчите, изработвайки психологически профили за всеки от тях. И от двата клуба обясняват, че подобни прогнози ще се появят в бъдеще. Подходът, обаче, вече се използва в други индустрии при наемане на персонал. Изкуствения интелект филтрира кандидатите, на база информацията в автобиографиите им.

Експертите посочват един от най-големите проблеми, свързани със събирането на данни – поверителността. “Събирането на данни изисква съгласието на играчите или техните родители, в случай, че не се навършили 18”, казва Копето. Той подчертава, че събраната информация за играчите, принадлежи на самите играчи, но може да бъде споделена с друг клуб в случай на трансфер. “Бенфика спазва стриктно етичните норми”, казва той. Отборът няма намерение да търгува с данните, но би могъл да ги направи анонимни и да ги сподели с различни университети с изследователска цел.

Представители на Бенфика разкриват, че целта на част от методите за проследяване на спортните дейности, използващи интернет на нещата и изкуствен интелект, е да следят представянето на съперниците. Прогнозните анализи, базирани на изкуствен интелект, са навлезли и в комерсиалния аспект от управлението на футболните клубове. Това включва проследяване поведението на играчите по време на полувремената, преди и след срещата.

Източник: innovationobservatory.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини