Мобилно приложение определя риска от аутизъм при деца

Мобилно приложение помага за първоначално определяне на риска от аутизъм при деца. То е напълно безплатно и изцяло на български, посочва клиничният психолог Севджихан Еюбова.

То е насочено към родителите, тъй като те са най-близо до децата си и много често са първите хора, които забелязват нещо необичайно в детето си, обяснява тя. 

Нарушенията от аутистичния спектър започват много рано - в ранна детска възраст. Те най-вече са свързани с взаимоотношенията с останалите хора, липсата на очен контакт, липсата на желание за комуникация, изолирането, в много случаи липса на реч, което допълнително затруднява адаптацията на детето - както в детска градина, така и в училище, посочва психологът.


Признаци и симптоми на аутизъм може да бъдат забелязани още преди първата годинка на детето. Това е нежеланието за физически контакт, не се обръщат, когато са повикани по име, не реагират емоционално на приятна ситуация, не желаят да бъдат прегръщани и носени на ръце. Може да имат и по-избирателно отношение към храната. 

Това са и част от маркерите, включени в алгоритъма на приложението. Самото му инсталиране отнема минута, а да се приложи също е лесно. В него има 20 въпроса за поведението. Родителят трябва да е наблюдавал поведението на детето и да отговори с ДА или НЕ.

Резултатите са в три групи и показват риска от нарушения в аутистичния спектър, както и риска от нарушения в развитието въобще. Ако резултатите са в групите среден и висок риск, родителите трябва да се обърнат незабавно към специалист, казва Севджихан Еюбова
Самото мобилното приложение е базирано на едни инструменти за специфичен за аутизъм скрининг в света – М-СНАТ R/F.  Севджихан Еюбова заедно с Неда Лозанов и Стела Железова, както и IT-специалиста Юлиян Тодоров го преработват, за да е приложимо за България, като получават специално разрешение от д-р Даян Робинс – основния автор на М-СНАТ R/F.

М-СНАТ R/F не поставя диагноза аутизъм, но е надежден инструмент за това какъв е рискът от нарушения от аутистичния спектър при дадено дете и дали е необходимо допълнително тестване, обяснява Севджихан Еюбова.

Идеята за това приложение е скрийнингът да стане по-достъпен, обяснява психологът. Това ще даде възможност на родителите да видят кои са критичните симптоми, които се търсят като нарушения в детското развитие. Така ако ги има - родителите ще могат да потърсят специализирана помощ възможно най-рано, допълва психологът.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини