Българска банка подкрепя с 80 млн. евро Инерком в сделката за ЧЕЗ

Българска банка е издала писмо за подкрепа за 80 млн. евро на "Инерком", която е в процес на придобиване на българските активи на ЧЕЗ.

Това заяви Жельо Бойчев, председател на временната парламентарна комисия за сделката.

Бойчев подчерта, че ще настоява за удължаване работата на комисията предвид натрупаните въпроси. Временната комисия ще поиска информация за финансирането на сделката от Банков надзор от БНБ.
 
Депутатът каза още, че са поискани данни от прокуратурата какви досъдебни производства са водени срещу лицето Никола Молчен, който се свързва със сделката. В същото време Гинка и Славчо Върбакови имат участие в 25 фирми, поясни Бойчев.
 
Той е поискал и справка от Министерството на икономиката за изплатения дивидент на държавата до 2012 г., когато тя имаше 33% дялов капитал от ЧЕЗ България.       

Поискана е още и информация от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол за начина на провеждане на конкурса за избор на инвестиционен посредник по сделката през 2003 г. "Тя е предоставена, но е обемна и запознаването с нея ще отнеме време", съобщи още Бойчев.

Информацията на Бойчев сочи още, че фирма "Инерком" е избрана за купувач на българските активи на ЧЕЗ на 30 ноември 2017 г. Официална информация за това обаче излезе едва на 22 февруари т.г. Според Жельо Бойчев работата на институциите, които наблюдават тази сделка, буди смущение.

"Възникнаха въпроси с финансирането на сделката и евентуалното участие на български банки в нея. Изпратихме писмо с искане за цялата кореспонденция на Българската банка за развитие с "Инерком Груп", съобщи още Жельо Бойчев.

Следващото заседание на комисията ще бъде на 17 април от 14.30 ч. Участие ще вземат още представители на КЕВР и министерството на енергетиката, както и на синдикатите. Представители на "Инерком България" също са потвърдили участие.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини