В Чехия разследват сделката на ЧЕЗ за ТЕЦ-а на Доган

Чешката прокуратура и полиция са започнали да разследват енергийната група ЧЕЗ за продажбата на ТЕЦ "Варна" на бившия транспортен министър Данаил Папазов, от когото впоследствие я придобива почетният председател на ДПС Ахмед Доган. За това съобщи в петък чешкото издание seznamzpravy.cz. Сделката е в доклада на върховната прокуратура в Прага и сега полицията трябва да провери дали контролираната от държавата ЧЕЗ не е загубила от транзакцията. Според опозиционната "Партия на пиратите" вероятно щетата от сделката е за милиарди крони.

Според члена на Сената на чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт загубата може да стигне 8.5 млрд. чешки крони (323 млн. евро) – сума достатъчна за построяването на 60 км магистрала.

След като разследването бе отсрочено миналия април, сега става ясно, че през декември 2020 г. то е отворено.

"Започнато е наказателно производство, по което не коментираме предварително. В ход е стандартно разследване", е заявил пред изданието Борис Хавел от чешката върховна прокуратура.

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Криз казва, че не знае за полицейското разследване, нито пък в компанията имат индикации за такова.

Вагенкнехт внесе и в Софийската градска прокуратура сигнал за съмнения за извършени престъпления при сделката за продажбата на ТЕЦ "Варна" от чешката ЧЕЗ на българската фирма "Сигда". Според чешкия политик има съмнения за съзнателно сключване на неизгодна сделка, за безстопанственост, за избягване на данъци в големи размери и за престъпно използване на служебно положение.

Сделката на ЧЕЗ със "Сигда" на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов бе обявена в края на 2017 г. Постигнатата цена бе 48.5 млн. евро, при положение, че ЧЕЗ купи от държавата въглищната електроцентрала край Варна за над 206 млн. евро през 2006 т. Чехите смятаха да я екологизират за 100 млн. евро, но сметките им не излязоха, българската държава отказа да ползва мощността като студен резерв и ЧЕЗ затвори ТЕЦ-а през 2015 г.

През септември 2018 г., няколко месеца след като "Сигда" придоби ТЕЦ "Варна", Ахмед Доган купи 70 процента от "Сигда". Папазов обясни по-късно, че Доган платил около 1.5 млн. лв. за този дял, с който реално придобива контрол над ТЕЦ "Варна" и прилежащото ѝ пристанище "Езерово".

По думите на Папазов сделката с ЧЕЗ била платена с 28 млн. лв. кредит, а чрез остатъка "Сигда" влязла в дълг на самата ЧЕЗ към нейната електроцентрала. Първа инвестиционна банка отпусна 24.255 млн. евро заем на новия собственик срещу залог на търговското предприятие.

Месеци преди влизането на Доган в сделката ТЕЦ "Варна", централата ударно си осигури първия договор за 2.8 млн. лв., след като държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" изненадващо се отказа от свой договор за студен резерв.

В следващите две години варненската ТЕЦ, част от чиито котли се твърдеше, че скоростно са преобразувани да работят на газ, си осигури още 54 млн. лв., за да държи в готовност блоковете си и да ги включи при нужда. Това обаче се е случило само пет пъти за този период.

В разгара на антиправителствените протести миналото лято, фокусирали вниманието върху олигархичния модел и успешните бизнес удари на политици от ДПС с благословията на държавата, управляващите решиха да отнемат студения резерв от Доган. Това стана чрез законова поправка, съгласно която студеният резерв да се покрива само от държавната ТЕЦ.

Редица сигнали на Антикорупционния фонд (АКФ) до различни институции за множество тревожни обстоятелства по казуса "ТЕЦ Варна" досега са без резултат.

Държавната агенция "Национална сигурност", Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха сезирани заради съмнения за техническата изправност на преминалата на природен газ ТЕЦ "Варна" да осигурява студения резерв. НАП пък бе алармирана заради подозрения за избягване на данъци при придобиването на ТЕЦ-а от "Сигда" и по-късно при продажбата на "Сигда" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини