Издирвачи търсят бегълци с градския транспорт. Преглед на печата

24 часа

Всяка година 25 000 вземат инвалидност за инфаркт или кръвно

65 хил. души получават свидетелство за инвалидност всяка година в България, а всеки трети ТЕЛК се издава за болестите на органите на кръвообращението като високо кръвно, инфаркти и пр. С такава експертиза са 35% от новите инвалиди за 2015 г., показват данните на Националния център по обществено здраве. Тоест заради инфаркти и високо кръвно всяка година се инвалидизират между 23 и 25 хил. души.

Труд

ЧЕЗ иска с 51% по-скъп нощен ток от юли

ЧЕЗ иска увеличение с 51% на нощната и с 5% - на дневната тарифа на тока от 1 юли. Това показва заявлението на енергийното дружество, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 30 март 2018 г. Документът беше показан от лидера на БСП Корнелия Нинова във фейсбук, след като го получи от председателя на КЕВР Иван Иванов.

Монитор

Издирвачи търсят бегълци с градския транспорт

Издирвачи търсят бегълци с градския транспорт. Това разказаха пред "Монитор" служители от сектор "Издирване" към МВР. Причината била, че униформените рядко имат право на служебни автомобили. Дори да разполагали с такива, те нямали предвидени пари за гориво и поради тази причина ползвали услугите на рейсове, автобуси и метро. Случвало се дори да използват личните си коли, за да стигнат до някой адрес. Освен това бройката им била пренебрежимо малка. Само в столицата в деветте районни управления имало по двама-трима души, които са ангажирани с намирането на бегълците от правосъдието, в останалите районни бройката им била още по-малка. Така общата цифра показва, че само за обявените за общодържавно издирване към днешна дата над 1120 души, отговаряли не повече от 100 униформени.

Стандарт

Вдигат заплатите в затворите с 88 лева

Увеличение на заплатите и край на протестите - това е резултатът от продължилите 5 часа преговори между ръководството на Министерство на правосъдието и синдикатите в системата.

Министър Цецка Цачева и представителите на работещите в ГД "Охрана" и ГД "Изпълнение на наказанията" се договориха как да бъдат разходвани отпуснатите допълнително от правителството 15 млн. лв.

По 88 лв. към основното възнаграждение ще получат служителите на затворите със задна дата от 1 март, обяви Цецка Цачева. Ще го получат близо 4000 служители.

Сега

Рейтингът на българската демокрация потъна до най-ниското си ниво от 10 г. насам

Българската демокрация се намира в най-лошото си състояние за последните 10 години. Това сочи редовният годишен доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", посветен на качеството на демократичния процес в 29 страни от Централна Европа, Балканите и бившия Съветски съюз. 19 от изследваните държави отбелязват спад в своите резултати.

Рейтингът на "Фрийдъм хаус" се базира на скала от 1 до 7, в която 1 представлява най-високото ниво на демократичен прогрес, а 7 - най-ниското. Изчислява се по седем индикатора - национално и местно демократично управление, изборен процес, гражданско общество, независими медии, съдебна власт и корупция.

Капитал дейли

Токът за бита ще поскъпне, въпросът е с колко

Традиционно всички дружества по веригата производство - пренос - разпределение - доставка на електроенегия са поискали увеличение на компонентите на цената на тока. По закон те предлагат новите тарифи до 30 март, а след това Комисията за енергийно и водно регулиране прави анализи и излиза с окончателно решение за цените, което влиза в сила на 1 юли.

Макар конкретните искания все още да не са публикувани от КЕВР с обяснението, че първо трябва да се заличи търговската информация в документите, много от числата са вече ясни. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разпространи получена от регулатора информация, че "ЧЕЗ Електро България" иска увеличаване на нощната тарифа с 51% (от 0.05696 лв. за киловатчас до 0.08603 лв. за киловатчас) и на дневната тарифа - с 5%. "ЧЕЗ Разпределение България" пък иска цената за достъп до мрежата да се увеличи с 35%, а цената за пренос - с 34%.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини