САЩ готови да ударят Сирия, притеснени от конфронтация с Русия

Пентагонът е готов да отговори на предполагаемата химическа атака в Сирия, но една опасност предизвиква особена тревога - че при авиоударите могат да загинат руски военни на сирийска територия, което ще доведе до прерастване на териториалната война в конфронтация между Вашингтон и Москва, пише Los Angeles Times.

"Шансовете за потенциален сблъсък ще се увеличат, ако президентът Тръмп избере тежка бомбардировка, като използва не само ракети "Томахоук", изстреляни от кораби на ВМС в открито море, както миналата година след предишна химическа атака, но също така и бомбардировачи и други бойни самолети, срещу цели в Сирия", твърдят настоящи и бивши служители.

Според източници на изданието сред бивши и действащи официални лица, освен ракети се планира да "бъдат използвани самолети за нанасяне на въздушни удари по многобройни цели в Сирия". Пентагонът вероятно иска от президента сред тези цели да попаднат "фабриките за производство на хлор и други отровни вещества на силите на Башар Асад" и правителствените командни пунктове, считат източниците на изданието.

Ако Тръмп одобри разширена кампания за нанасяне на въздушни удари, командването на Пентагона "преди всичко ще настоява за унищожаването на сирийската система ПРО, което включва, както се съобщава, съвременни С-400 руско производство".

За да избегне загуби сред руския персонал в Сирия, Вашингтон може своевременно да предупреди Москва за времето и местата на ударите, смятат източниците. Но против това са военни, които считат, че Русия ще предаде тази информация на сирийските сили.

Въпреки, че президентът Доналд Тръмп обеща "да вземе решение бързо", нанасянето на ударите може да бъде отложено, се казва в публикацията. Това е свързано с посещението на група от Организациата за забрана на химическите оръжия в сирийския град Дума, където в неделя бе съобщено за химическа атака.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини