Смъртта на Гагарин остава държавна тайна след повече от половин век

Официално Юрий Гагарин намира смъртта си в самолета, опитвайки да избегне метеорологичен балон, но и 50 години след гибелта му смъртта му остава държавна тайна. Така кончината на първия човек, летял в космоса, все още е забулена в мистерия, предава Франс прес.

На 27 март 1968 г. сутринта Юрий Гагарин се подготвя за рутинен тренировъчен полет със своя самолет МиГ-15 на летище "Чкаловски" близо до Москва, спомня си неговият колега от това време, космонавтът Владимир Аксьонов. Неговият полетът обаче е анулиран. След като  докладвали, че се връщат в базата, нито Гагарин, нито неговият втори пилот, 45-годишният Владимир Серьогин, не отговарят повече на радиоповикванията. Хеликоптерите, излетели да ги търсят, бързо съобщават, че са открили части от корпуса на самолета на 65 километра от летището. Тялото на Юрий Гагарин е намерено на следващия ден.

За първи път в историята на Съветския съюз е обявен ден на национален траур в памет на някого, който не е държавен глава.

Според официалната версия екипажът е бил принуден да извърши рязка маневра поради "промяна на въздушната ситуация", което е причинило катастрофата.

 "Докладът на официалната комисия - цели 29 тома, така и не беше публикуван. Това подтикна много колеги и експерти да започнат собствени разследвания", разказва Александър Глушко, историк на съветската космонавтика. 

По онова време се разпространяват най-безумни слухове за смъртта на първия човек в космоса: убит по заповед на Кремъл, който ревнува заради популярността му, пиян по време на полета, отвлечен от извънземни, а има и версия за маскарад, предназначен да симулира смъртта му, за да го затворят в лудница.

През 2011 г., за да отбележат 50-ата годишнина от първия полет в космоса на Гагарин на 12 април 1961 г., архивът на Кремъл обявява, че е разкрита загадката за смъртта му. Според тези нови заключения "една от вероятните причини" за катастрофата на самолета е бил метеорологичен балон, който Гагарин и Серьогин се опитали да избегнат, преди да изгубят контрол над самолета.

Друга версия за смъртта на Гагарин е защитавана от космонавта Алексей Леонов, който я разкрива след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Според Леонов, член на разследващата комисия през 1968 г., самолет "Сухой", който не е трябвало да се намира там, е пресякъл траекторията на МиГ-а на Гагарин, минавайки на по-малко от 20 метра от него. Преминавайки през звуковата бариера, пилотът станал причина самолетът на космонавта да изпадне в свредел и да се разбие. През юни 83-годишният Леонов заявява пред РИА Новости, че  видял разсекретен документ, който потвърждава това. Комисията е скрила истината, за да защити оцелелия пилот, твърди той, но отказва да разкрие самоличността му, като добавя само, че става дума за "достатъчно известен" човек, който днес е "стар и болен". Но това твърдение остава само хипотеза. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини