Космонавт разкри, че друг пилот е виновен за смъртта на Гагарин

Безразсъдна маневра на друг самолет, минал на метри от МиГ-а на Юрий Гагарин, го е вкарала във въздушен свредел и това е причината за смъртта му.
Секретни данни от разследването разкри известният руски космонавт Алексей Леонов, предадоха РИА "Новости" и БТА.

Изтребителят Су-15, излетял от летище "Жуковски" в Подмосковието, който се е намирал без разрешение в района на тренировъчния полет на самолета с екипаж Гагарин-Серьогин, по невнимание и при облачност е извършил маневра, довела до влизането на самолета на Гагарин в свредел (щопор), разказа Леонов.

Леонов, който е първият космонавт, извършил излизане в открития космос, се борил 20 г., за да каже истината. Той се позова на разсекретени документи на комисията, разследвала смъртта на първия космонавт на планетата.

В официалното заключение за смъртта е написано, че самолетът на Гагарин е извършил рязка маневра, завъртял се е, влязъл е в свредел и се е разбил.

"Глупости!", отрича Леонов официалното заключение.


Той разкри, че на 27 март 1968 г. при пилотиране на самолета на Гагарин в същия район без разрешение се е оказал друг самолет Су-15, изпълнявал полет от летище "Жуковски".

Пилотът нарушил режима на полета и се спуснал до височина от 450 м. 
Леонов разговарял и със свидетели, че е форсирал и в облаците, и прелитайки на 10-15 метра от Гагарин, завъртял самолета му, вкарал го в свредел, в "дълбока спирала" при скорост от 750 км в час.

Самолетът на Гагарин направил завъртане и половина и на излизане от щопора се е забил в земята.

"Тайни няма, има немарливост и нарушаване на режима на полета, но мен ме огорчава друго: че хората, работили в комисията, са знаели истината, но са се правели, че не е така. Бих искал и семейството на Гагарин да научи истината", казва Леонов.

На въпрос кой е пилотирал Су-15 и по невнимание е причинил смъртта на Гагарин, Леонов казва, че са му дали възможност да обяви истинската причина при условие, че няма да каже името на летеца. В момента той бил на 80 г., в тежко здравословно състояние.

Гагарин е първият човек в историята, който лети в Космоса. Полетът е на 12 април 1961 г. с космическия кораб „Восток 1“, който извършва пълна обиколка около Земята.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини