Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози

Изображение 1 от 2

  Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози

  „Все повече нараства значението на комбинираните превози, с оглед осигуряване на по-екологичен, по-евтин и същевременно по-бърз превоз на товарите. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на среща на високо ниво „Мултимодален транспорт за Европа“, която се проведе днес в София. Темата е част от приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

  „Вече започнахме преразглеждането на Директивата за създаване на общи правила за комбиниран транспорт на стоки. Този нормативен документ е приет преди 25 години и не се прилага по един и същи начин в отделните държави членки, което не позволява да бъде разгърнат неговият потенциал и да се реализират превози с висока добавена стойност“, посочи Велик Занчев. Европейското законодателство в тази област има нужда от ревизия, за да послужи като инструмент за развитие на мултимодалните връзки между съществуващите транспортни системи и изграждането на нови в Европейския съюз. „Прилагането на директивата ще се отрази пряко на бизнеса в положителен аспект, насърчавайки използването на комбиниран превоз на стоки в рамките на Съюза“, каза още той.

  Заместник-министърът посочи още, че е от съществено значение прехвърлянето на товарите от автомобилния към железопътен, вътрешно-воден и морски транспорт. С разтоварването на пътната инфраструктура, ще намалим значително негативния ефект на транспорта върху околната среда и ще гарантираме по-голяма сигурност за хората на пътя. „Създаването на благоприятни условия за развитие на мултимодалния транспорт и логистиката изисква изграждане на съвременни интермодални терминали на територията на пристанищата и в точките, в които се пресичат основните транспортни направления, тъй като те са най-важни от всяка логистична верига“, заяви той.

  Участие в срещата взе и комисарят по транспорт Виолета Булц. В обръщението си тя подчерта, че мултимодалният транспорт изисква общ подход към всички видове транспорт, с акцент върху проектите с висока добавена стойност.

  На форума се дискутират възможностите за постигане на по-устойчиви и ефективни транспортни и логистични вериги в Европа и извън нея. По време на срещите се обсъждат железопътните и пристанищни връзки, с фокус върху изграждането на интермодални терминали и прилежаща инфраструктура към тях. Участниците представят добри примери за цялостно завършване на транспортните коридори и изграждане на липсващите участъци. В дневния ред на дискусиите са включени и възможностите за финансиране на транспортната инфраструктура между Европейския съюз и страните от Западни Балкани.

  В дебата за бъдещето на мултимодалните превози участват министри и заместник-министри на транспорта от страните от Западните Балкани и Европейския Съюз, както и представители на българските и европейски институции, свързани с транспорта. В дискусията ще се включат делегати от Европейската комисия, Световната банка, пристанищни оператори, представители на водещи европейски транспортни и логистични компании.

   Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  03 юни 2020
  Последни новини