Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози

Изображение 1 от 2

  Новата европейска директива за комбиниран транспорт на стоки ще даде тласък в развитието на мултимодалните превози

  „Все повече нараства значението на комбинираните превози, с оглед осигуряване на по-екологичен, по-евтин и същевременно по-бърз превоз на товарите. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на среща на високо ниво „Мултимодален транспорт за Европа“, която се проведе днес в София. Темата е част от приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

  „Вече започнахме преразглеждането на Директивата за създаване на общи правила за комбиниран транспорт на стоки. Този нормативен документ е приет преди 25 години и не се прилага по един и същи начин в отделните държави членки, което не позволява да бъде разгърнат неговият потенциал и да се реализират превози с висока добавена стойност“, посочи Велик Занчев. Европейското законодателство в тази област има нужда от ревизия, за да послужи като инструмент за развитие на мултимодалните връзки между съществуващите транспортни системи и изграждането на нови в Европейския съюз. „Прилагането на директивата ще се отрази пряко на бизнеса в положителен аспект, насърчавайки използването на комбиниран превоз на стоки в рамките на Съюза“, каза още той.

  Заместник-министърът посочи още, че е от съществено значение прехвърлянето на товарите от автомобилния към железопътен, вътрешно-воден и морски транспорт. С разтоварването на пътната инфраструктура, ще намалим значително негативния ефект на транспорта върху околната среда и ще гарантираме по-голяма сигурност за хората на пътя. „Създаването на благоприятни условия за развитие на мултимодалния транспорт и логистиката изисква изграждане на съвременни интермодални терминали на територията на пристанищата и в точките, в които се пресичат основните транспортни направления, тъй като те са най-важни от всяка логистична верига“, заяви той.

  Участие в срещата взе и комисарят по транспорт Виолета Булц. В обръщението си тя подчерта, че мултимодалният транспорт изисква общ подход към всички видове транспорт, с акцент върху проектите с висока добавена стойност.

  На форума се дискутират възможностите за постигане на по-устойчиви и ефективни транспортни и логистични вериги в Европа и извън нея. По време на срещите се обсъждат железопътните и пристанищни връзки, с фокус върху изграждането на интермодални терминали и прилежаща инфраструктура към тях. Участниците представят добри примери за цялостно завършване на транспортните коридори и изграждане на липсващите участъци. В дневния ред на дискусиите са включени и възможностите за финансиране на транспортната инфраструктура между Европейския съюз и страните от Западни Балкани.

  В дебата за бъдещето на мултимодалните превози участват министри и заместник-министри на транспорта от страните от Западните Балкани и Европейския Съюз, както и представители на българските и европейски институции, свързани с транспорта. В дискусията ще се включат делегати от Европейската комисия, Световната банка, пристанищни оператори, представители на водещи европейски транспортни и логистични компании.

   Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
  17 фев 2020
  Последни новини