3 млн. лв се отпускат на Хайдерин за язовирите

На извънредно заседание на МС, свикано от министър-председателя Бойко Борисов за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири, премиерът обяви, че днес ще бъде прието постановление на правителството за отпускане на 3 млн. лв. за язовирите в Хайредин.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието, премиерът посочи предложението на икономическия министър Емил Караниколов да се направи отделна аварийна компания, която само с язовирите да се занимава или да се ползват експертни ресурси на НЕК, които ремонтират държавните язовири. 

Когато се готвим за бедствия, е хубаво да се прави в хубаво време, а не когато e настъпило бедствието, каза премиерът на заседанието и изтъкна, че месеци наред се наблюдава процес на "безкрайно администриране" между държава и общини, агенции и структури, по отношение на състоянието на язовирите, и заяви, че безкрайно се вбесява от това, че чува как нещо не може да стане заради административни и други причини. Лавинообразно нарастват цени, суми и всичко останало, коментира премиерът, предаде БТА.

Той информира, че вчера е имал среща с хидроинженери от Враца и попита какво толкова сложно има да се поддържат съоръженията. Това са едни кранове и те се поддържат в изправност, отбеляза премиерът.
Той напомни, че в страната има 7000 язовира.

В заседанието участват също директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР Николай Николов, зам.-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини