Хибридна соларна клетка улавя електричество от дъждовни капки

Съвременни и ефикасни, слънчевите панели си остават безполезни, когато слънцето се скрие зад дъждовни облаци. Скоро това би могло да се промени, благодарение на хибридна клетка, която ще улавя енергия едновременно от слънчевата светлина и дъждовните капки.

Ключовата част от системата е трибоелектричен наногенератор или TENGустройство, създаващо електрически заряд от триенето на два материала. Подобно на статичното електричество, и тук всичко опира до обмена на електрони.

TENG би могъл да извлече енергия от гумите, търкалящи се по пътя, от дрехи, триещи се една в друга, или от стичащите си по слънчевия панел дъждовни капки. Крайният резултат, представен от учените от Университета в Суджоу, Китай е клетка, ефективна и при слънце, и при дъжд.

Макар идеята за трибоелектричния наногенератор да не е напълно нова, предизвикателството бе да се разработи система, която не е твърде сложна или обемиста. В този случаи върху фотоволтаичната клетка са добавени два полимерни слоя.

Учените направили вдлъбнатини в единия от полимерите, за да подобрят енергийната ефективност.

По време на тестовете, текстурираните полимерни слоеве реагирали като един общ електрод за трибоелектричния наногенератор и слънчевия панел, провеждайки енергия между двете устройства при падането на дъждовните капки и контакта им с гория слой.

Тъй като допълнителните слоеве били прозрачни, давали възможност за улавяне на слънчева светлина, макар и не толкова ефективно, колкото преди.

Следващото предизвикателство пред учените е да увеличат количеството добито електричество.

Както беше споменато, изследователите работят по тази идея от известно време. През 2016, екип от друг китайски университет генерира електричество от дъждовни капки върху слънчев панел, чрез добавяне на допълнителен слой от графен.

Отделяйки положителните йони в солената вода, учените успели да ги свържат с графена, който реагирал като псевдокондензатор.

Основният недостатък, подобно на новото изследване, е неспособността да се генерира достатъчно електричество, което би позволило на метода да е ефективен извън лабораторията. Въпреки всичко, работата продължава.

Най-хубавото е, че дъжд вали и през нощта. Някой ден соларните паркове ще работат денонощно, независимо от времето, давайки още един тласък на възобновяемата енергия.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини