Няма по-хитри от мухите, щом става дума за секс

Мъжките плодови мушици използват антиафродизиаци, за да намалят сексуалния интерес на женските към съперниците им и да осигурят собствения си успех, откриха учени от Оксфордския университет, съобщи сп. "Кърънт байолъджи".
Д-р Стюарт Уигби установил, че мъжките плодови мушици заедно със спермата внасят в тялото на женската и особени протеини. Тези протеини в семенната им течност позволяват на партньорката да складира сперма, да снася яйца по-бързо и също могат да действат като антиафродизиаци, като намаляват сексуалното й желание към чужди мъжкари.

Мъжките плодови мушици водят сексуална химична война с партньорките си, като увеличават количеството на антиафродизиаците при наличието на съперници. Това затруднява съперниците им да осъществят успешно съвокупление, а на тях самите гарантира по-голямо поколение.

Сходни химични съединения използват членестоногите и бозайниците, включително хората.

Резултатите от изследването на д-р Уигби показват как са се развили различните сексуални стратегии, използвани от женските и мъжките организми. Те могат също да помогнат да се контролират моделите на чифтосване у вредните и болестотворните насекоми. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини