Икономисти: Извадете мини полите от гардероба

Става дума за т.нар. теория за подгъва на дрехите. Тя е създадена от американски икономист през 20-те години на миналия век и постановява, че просперитетът се измерва с дължината на полите, съобщава сайтът Rue89.

Някой вероятно ще каже, че в случая се чука на отворена врата и че дългата пола, за чието ушиване е използвано повече плат, свидетелства за по-големите покупателни възможности на жената, която я носи. Нещата обаче стоят малко по-различно.

Според Джордж Тейлър борсата и полата са свързани, защото когато борсовият индекс се покачва, полите се подкъсяват.

През 20-те години полата стига до коляното, а навремето това е означавало, че е къса. Уолстрийт процъфтява.

През 30-те, след краха през 1929 г. се носят дълги поли. Дотук, исторически погледнато, теорията намира своето потвърждение. През 40-те обаче нещата се променят.

През Втората световна война полите са къси заради практични съображения. Трябва да се изчакат 60-те години, за да може въпросната теория отново да намери своето потвърждение. Това десетилетие бележи началото на масовата консумация, бума на прет-а-порте и раждането на мини полата, приписано на британската дизайнерка Мери Куонт.

Следващото десетилетие е свързано с икономически срив и удължаване на полите - хипитата носят дълги поли. Тук отново се потвърждават вижданията на американския икономист.

Последните 30 години са по-трудни за дешифриране. В зависимост от отделните модни колекции се носят ту къси, ту дълги поли, без да се подкрепи или отхвърли теорията на Джордж Тейлър. Това обаче няма значение.

Тази теория очевидно е привлякла вниманието на рекламодателите на ножчетата за бръснене Quattro.

В Канада Schick Quattro for Women твърди, че жените трябва да изберат къси поли, за да поддържат икономиката и следователно . . . да бръснат краката си.

Харолд Коуда от музея Метрополитън в Ню Йорк заяви, че въпросната теория невинаги е вярна, но все пак показва, че прочутите дизайнери умеят да напипат пулса на обществото. Когато е обезкуражена и песимистично настроена, жената не е склонна да показва плът, което означава, че носи дрехи с дълги ръкави и с не много дълбоко деколте, дълги поли и непрозрачни чорапогащници, поясни той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини